Bělorusové v nájezdech zdolali Finsko. Vystavili tím stopku Slovákům

02.05.2009 22:59

 

2. května 2009  20:05,  aktualizováno 22:59
Hokejisté Běloruska mají po výhře nad Finskem 2:1 po samostatných nájezdech blízko do čtvrtfinále. A zároveň uťali slovenský sen o play-off na mistrovství světa 2009. Hrdinou zápasu se stal veterán Oleg Antoněnko, který podobně jako v utkání se Slovenskem proměnil dva nájezdy. Kuriozitou zápasu byl gól Sergeje Děmagina po pěti vteřinách hry.

Finsko - Bělorusko: brankář Rinne zasahuje, před ním ještě v souboji Nummelin a Denisov

foto: Reuters

Finsko - Bělorusko: brankář Rinne zasahuje, před ním ještě v souboji Nummelin a Denisov

Bělorusy, ale i české hokejisty může teoreticky v osmifinálové fázi ještě ohrozit Norsko, které by ale muselo v neděli odpoledne vyhrát nad favorizovanou Kanadou a pak uspět i proti Slovensku.

Bělorusové dnes šokovali favorizovaného soupeře hned na úvod utkání, když jej překvapili nejrychlejším gólem šampionátu. Grabovskij vyhrál vhazování, předal puk na pravou stranu Děmaginovi, který prostřelil Rinneho a skóroval už v páté vteřině.

Následoval nápor výběru Suomi, který v úvodním dějství přestřílel soupeře v poměru 15:5, ale na Mezina nemohl najít recept. Ve velké šanci neuspěl Immonen a v poslední minutě mohli zvýšit Bělorusové, když Ugarov blafákem do bekhendu jen těsně minul.

Tým vedený kanadským trenérem Glenem Hanlonem odolal i na začátku druhého dějství při Salejově vyloučení a v 28. minutě zahrozil znovu Děmagin.

Bělorusům se vymstilo až vyloučení Rjadinského, Mezina překonal obránce Niskala. Těsně po skončení oslabení pak mohl Finy dostat do vedení Pyörälä, ale na běloruského gólmana nevyzrál.

Další možnost měl Pyörälä ve 44. minutě, kdy po akci Samiho Kapanena zblízka minul branku. Marný boj Finů s běloruskou obranou pokračoval a Hanlonův tým důležitý bod ubránil až do konce základní hrací doby. V závěru hráli Bělorusové při vlastní přesilovce dokonce tak okatě pasivně, že je sudí potrestali tři sekundy před koncem třetí třetiny vhazováním v jejich obranném pásmu a Ruutu ještě stihl nebezpečně vystřelit.

Ve čtvrté sérii nájezdů zajistil Bělorusku druhý bod zkušený Antoněnko, který se v rozstřelu trefil dvakrát. Tým kouče Hanlona má ještě v případě nedělní tříbodové výhry nad Českou republikou šanci i na druhé místo, Češi mohou být nejlépe třetí.

finsko - Bělorusko 1:2 SN

 Branky a nahrávky: 34. Niskala (Nummelin) - 1. Děmagin (Grabovskij), rozhodující sam. nájezd Antoněnko. Rozhodčí: Kurmann (Švýc.), Vinnerborg - Sabelström (oba Švéd.), Oskirko (Rus.). Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. Diváci: 5621. Třetiny: 0:1, 1:0, 0:0 - 0:0.

Finsko: Rinne - Nummelin, M. Lehtonen, Kukkonen, Niskala, Koistinen, Jaakola, Salmela - Miettinen, N. Kapanen, Hagman - Pyörälä, Immonen, S. Kapanen - Hyvönen, Hytönen, Vahalahti - Kerman, Komarov, J. Ruutu - Santala. Trenér: Jukka Jalonen.

Bělorusko: Mezin - Rjadinskij, Salej, Denisov, Baško, Usenko, Kosťjučenok, Antonov, Korobov - Ugarov, Děmagin, Grabovskij - Michalev, Meleško, Čupris - Antoněnko, Kulakov, Kovyršin - Stefanovič, Stas. Trenér: Glen Hanlon.

Tabulka osmifinálové skupiny F

    Z V VP PP P S B
1. Kanada 3 3 0 0 0 18:5 9
2. Finsko 4 2 1 1 0 12:6 9
3. Česko 4 2 0 0 2 17:11 6
4. Bělorusko 4 0 3 0 1 8:10 6
5. Slovensko 4 0 0 2 2 5:19 2
6. Norsko 3 0 0 1 2 4:13 1
 

Doporučuji navštívyt stránku www.sport.idnes.cz zde na té stránce najdete mnohem víc informací Vojta :-)

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní