Bravo! Hokejisté budou hrát o zlato

19.04.2009 14:20

 

20. května 2006  16:40,  aktualizováno 21:57
 
(Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Sen českých hokejistů se splnil - po roce jsou opět ve finále světového šampionátu a budou obhajovat zlaté medaile. Zápas s Finskem se přitom nevyvíjel vůbec dobře. Češi prohrávali, ale díky Plekancovi, který vyrovnal v oslabení, a Výborného teči čtyři minuty před koncem, se mohou radovat.
 
 
 

Česko - Finsko

foto: Česko - Finsko

 

 

semifinále
 
 

Známkujte výkon hokejistů v semifinále proti Finsku

Vítězství českého týmu ještě v 60. minutě při finské power-play pečetil gólem do prázdné branky Jaroslav Hlinka.

Utkání jsme sledovali v podrobné on-line reportáži ZDE

Český tým nastoupil podruhé na turnaji v červených dresech a ve stejné sestavě jako proti Rusku. A hned při prvním oslabení měl obrovské štěstí.

Finové si vytvořili tlak a před brankou vznikl obrovský závar. Luoma trefil pravou tyčku, Hnilička pak ležel na puku, ale finský obránce ho zpoza něj vyšťoural a na zcela volnému Jussi Jokinenovi. Ten měl před sebou prázdnou klec, ale střelou po ledě trefil jenom Hniličkovu hůl. Puk se k němu ještě odrazil a on z otočky trefil i druhou tyč.

Český tým ale inkasoval o dvě minuty později. A dost lacino. Hahl se rozjel a zpoza modré čáry vystřelil. Puk skončil k údivu celého stadionu v brance. Hnilička jen poskočil, kotouč nejspíš neviděl. Pak už jen smutně stál a přemýšlel, co se vlastně stalo.

Finové pak zkoušeli na Hniličku střílet z každé pozice. A dařilo se jim. Seveřané měli šťávu - rychle bruslili, efektně kombinovali a často se dostávali do rozhozené obrany.

Češi byli naopak pokleslí, jako by se nemohli dostat do tempa. Všude byli o krok pozadu. Kouč Hadamczik prostřídal složení útoků, ale dlouho to nevedlo k žádnému výsledku. Výborného formace se sice usadila v útočném pásmu jako při přesilovce, ale k mnoha střelám se nedostala.

Po přestávce mohl Hahl přidat druhý gól. Po přihrávce zpoza branky se ocitl ve vyložené příležitosti, ale zblízka trefil jenom Hniličku.

Český brankář ustál podobnou situaci i o chvíli později, to když Jussi Jokinen nahrával Ollimu Jokinenovi, ale ten za Hniličku puk ani nadvakrát nepropasíroval.

Plekanec nastartoval obrat

A tak přišel trest. V oslabení ujel po pravé straně Plekanec, a i když byl tísněný obráncem, dokázal z úhlu bekhendem vystřelit na Norrenovo rameno - 1:1. Radost kladenského odchovance byla veliká.

Gól českému týmu dodal chybějící sebedůvěru. Pomalu začínal vyrovnávat hru a byl aktivnější v útočení.

A mohl se dostat i do vedení. V oslabení ujížděl téměř v identické situaci jako Plekanec Patrik Štefan, ale na rozdíl od svého spoluhráče puk nedokázal bekhendem zvednout. Navíc mířil vedle levé tyčky.

Na začátku třetí části mohl pro změnu v přesilovce skórovat Erat, ale z velkého úhlu trefil jenom lapačku rozhozeného gólmana Norreny.

Zápas nabíral tempo, akce se střídaly na obou stranách. K volnému Hlaváčovi se například nečekaně odrazil puk, ale než se stačil zorientovat, Norrena mu ho sebral z hole. Na druhé straně zase Peltonen pálil bez přípravy jen do Hniličky.

Když už se zdálo, že se půjde do prodloužení, udeřil v čase 56:17 český tým. V přesilovce vystřelil od modré Kaberle a kapitán Výborný puk šikovně tečoval před Norrenou.

Finové vrhli všechny síly do útoku, Norrena odjel na střídačku, ale jejich elán záhy ochladl. Puk se odrazil k Jaroslavu Hlinkovi, který trefil prázdnou branku - 3:1.

V závěru ještě Olli Jokinen vyprovokoval bitku s Tomášem Kaberlem, o postupu českého týmu do finále už ale bylo rozhodnuto. 

Čeští hokejisté se ve finále střetnou v neděli od 19.15 se Švédskem, které v dramatickém druhém semifinále zdolali Kanadu 5:4 - více ZDE. O bronz se od 15.15 utká Kanada s Finskem.

Výsledekm MS - semifinále:
Česko - Finsko 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky:
29. Plekanec (Irgl), 57. Výborný (T. Kaberle), 60. J. Hlinka - 9. Hahl (J. Ruutu, Nummelin). Rozhodčí: Schütz - Schröter (oba Něm.), Oskirko (Rus.). Vyloučení: 6:5, navíc T. Kaberle 5 min. a do konce utkání - Hentunen 10 min, O. Jokinen 5 min a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 8763.

Česko: Hnilička - Z. Michálek, T. Kaberle, Krajíček, Hejda, Richter, Škoula - M: Erat, Výborný, Hlaváč - Tenkrát, Štefan, Bulis - Balaštík, J. Hlinka, Hubáček - Irgl, Plekanec, Rolínek. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
Finsko: Norrena - Nummelin, Berg, Kukkonen, Lehtonen, Luoma, Saravo - J. Jokinen, O. Jokinen, Peltonen - Kallio, Hentunen, Viuhkola - Miettinen, M. Koivu, T. Ruutu - J. Ruutu, Hahl, Bergenheim. Trenér: Erkka Westerlund.

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní