Bylo MS začátkem konce zlaté éry?

18.04.2009 14:27

 

Bylo MS začátkem konce zlaté éry?

11. května 2007  6:00
Konec ve čtvrtfinále. Jen sedmé místo, nejhorší umístění od roku 1994. To je výsledek hokejové reprezentace na mistrovství světa. Ojedinělý? Nebo si na takové český fanoušek musí zvyknout? „Mužstva jsou vyrovnaná a každý rok se nepovede vozit ze šampionátu medaili,“ říká Vladimír Růžička, šéf hokejových reprezentací.

David Výborný, zklamání po vyřazení ve čtvrtfinále MS 2007

foto: Michal Sváček,  MAFA

Třikrát zlatý kouč Josef Augusta oponuje: „Problém je dlouhodobější, souvisí s mládeží. Jedna generace hráčů odchází a náhrada zatím není.“

Šampionát v Moskvě završil hodně nepovedenou reprezentační sezonu. Národní tým tradičně vrávoral v Euro Hockey Tour, nakonec obsadil třetí místo. Juniorský výběr prohrál na mistrovství světa čtvrtfinále a skončil pátý. A osmnáctka dokonce spadla mezi hokejové trpaslíky.

„Svaz se o mládež nestará, zajímá ho jen nejvyšší soutěž a národní mužstvo,“ tvrdí Augusta.

Je tedy Moskva začátkem konce úspěšné éry? Skončí příval medailí? Přestanou radovánky na Staroměstském náměstí?

Národní tým má za poslední dvě sezony v mezinárodních kláních zápornou bilanci, víc zápasů prohrál.

„Kam to spěje, když z nejvyšší domácí soutěže a evropských lig nedáme za celou sezonu dohromady dvě pětky, které mají úroveň hrát na mistrovství?“ ptá se Augusta.

Po zlaté Vídni před dvěma lety skončila s reprezentací řada osobností zlaté generace. Jágr, Reichel a spol. už český dres asi nenavléknou. Takové hvězdy chybějí. Zatímco Rusko vytasilo na mistrovství i své největší talenty Ovečkina a Malkina, Česko „nové Jágry“ postrádá.

Faktem také je, že kouč Alois Hadamczik neměl velký výběr hráčů. Dvacítka z nich se z různých důvodů omluvila. „Mluvil jsem se Stevem Yzermanem. Také Kanaďané mají problém přesvědčovat hráče, aby reprezentovali,“ říká asistent u národního týmu František Musil.

Místo pro hokejisty z NHL tak museli zaplnit ti z evropských lig a české extraligy. „A tak dobří hráči tu nejsou,“ míní Musil.

Kanonýr Sýkora se z elitní řady propadl až na místo náhradníka. Nejproduktivnější hráč ligy Hlinka také strádal. Balaštík, Bednář a další neoslnili. Česká extraliga zkrátka nemá dostatečnou kvalitu pro mezinárodní konfrontaci. Ne nadarmo reprezentace v zápasech Euro Hockey Tour tradičně prohrává, extraligové týmy zase nestačí v Super Six.
 
Když útočník Tomáš Plekanec dostal při on-line rozhovoru s fanoušky otázku, zda v NHL hrají nadlidé nebo jsou v extralize fňukny stěžující si na únavu, odpověděl: „Trochu bych se přiklonil k tomu druhému.“

Kdo mohl startovat...
Hnilička, Trvaj, Vokoun – Hamrlík, Hejda, F. Kaberle, T. Kaberle, Kuba, Kubina, Škoula, Krajíček –  Bulis, Dvořák, Havlát, Hejduk, Hemský, Hlaváč, Prospal, Sýkora (Edm.), Vašíček,  Vrbata.

(Hráči, o něž měl kouč zájem, ale z různých důvodů nepřijeli. Výjimkou je Vokoun, byl zálohou v případě zranění Čechmánka)
 

... a kdo byl v Moskvě
Čechmánek, Pinc, Svoboda – Barinka, Čáslava, Hamr, Klesla, Michálek, Platil, Šmíd, Židlický –  Balaštík, Bednář, Čajánek, Hlinka, Hubáček, Irgl, Marek, Novotný,  Olesz, Plekanec, Rolinek, Sýkora, Tenkrát, Výborný.

Plekanec je jedním ze zlatých juniorů z přelomu tisíciletí. Brzy prchl do zámoří, do NHL se musel probíjel přes nižší ligu. Uspěl.

Jinak však jsou čísla ze studie Mezinárodní hokejové federace děsivá. Od roku 1997 do loňska odešlo za oceán do juniorských a nižších lig z Evropy 575 hráčů, z toho téměř pět stovek z Česka a Slovenska. V NHL se z nich prosadí jen zlomek, jejich hokejový růst trpí.

A to může být problém i pro budoucí reprezentaci. „V extralize nehrají osmnáctiletí či devatenáctiletí kluci,“ namítá Augusta.

Luděk Bukač, trenér světových šampionů z let 1985 a 1996, přidává: „Dříve byli mladí hokejisté vychováváni v našem prostředí. Měli k němu vazby, chtěli hrát za národní tým.“

Mladí prchají za snem o NHL, penězi, cizím jazykem. „Nemůžeme jim bránit. Ale nesouhlasím s názorem, že bychom mládeži nevěnovali pozornost. Na výkonném výboru svazu se tím budeme znovu zabývat,“ slibuje Růžička.

Zda s odchody něco svede, to se teprve ukáže. Stejně jako to, zda medaile budou dále přibývat.

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní