Čeští hokejisté vyráží na Kanadu. Na soupisku byl dopsán Mensator

30.04.2009 19:10

 

30. dubna 2009  19:10
Kloten (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Pokud to měla být ve středu proti Finsku první velká prověrka, pak dnes od 20.15 s Kanadou to bude souboj s jedním z velkých favoritů na celkový triumf. Českým tým do večerního utkání vyrazí se změnami v přesilovkových formacích a v brance s Jakubem Štěpánkem.

Finsko - Česko: Sami Kapanen a Aleš Kotalík

foto: Reuters

Finsko - Česko: Sami Kapanen a Aleš Kotalík

"Bude to rychlé utkání, bude se hrát hodně do těla. Těším se," říká český útočník Jakub Klepiš.

Právě jeho se dotkla změna, kterou kouč Růžička pro dnešní utkání nachystal. Klepiš se prohodí s Hemským v přesilovkových formacích.

"Přesilovky jsme proti Finsku hráli špatně. V té poslední jsme ani nevystřelili na branku. Tam to musíme změnit. Motáme to v pásmu hezky, ale nevystřelíme na branku," vysvětloval český kouč Vladimír Růžička.

Při dnešním tréninku se nácviku přesilovek čeští hokejisté nevěnovali, protože na ledě jich při dobrovolném rozbruslení bylo jen dvanáct včetně dvou brankářů.

Český kouč nechal dnes dopsat na soupisku třetího brankáře Lukáše Mensatora. Tento krok se obvykle při mistrovství světa odkládá kvůli možnému zranění třetího gólmana. Mensator, který sledoval dosavadní utkání jen z tribuny, už může do turnaje zasáhnout.

Proti Kanadě ovšem stejně jako proti Finsku nastoupí v brance mladík Štěpánek, jeho náhradníkem bude zkušený Martin Prusek.

Kouč Růžička po dnešním rozbruslení připomněl, že se hráči proti silným soupeřům nesmí nechat zbytečně vylučovat.

"Hráčům nemůžu říct ani slovo, makají nadoraz. Ale některé fauly jsou zbytečné. Takhle se to hrát nedá," říká Růžička. "Pokud jsme hráli pět na pět, tak to proti Finsku nebylo tak špatné."

Proti Finsku si český tým ve středu připsal na šampionátu první porážku. Dnes to může na úvod osmifinálové skupiny F proti Kanadě napravit.

"Bude to těžký soupeř, se kterým budeme bojovat s těžkýma nohama po Finech. Pokud se ale tentokrát vyvarujeme zbytečných faulů, můžeme s nimi hrát rovnocennou partii," říká český útočník Tomáš Rolinek.

Pro kouče Růžičku bude utkání i testem obrány. Pokud obstojí a nikdo z beků se nezraní, bude chtít na poslední místo na soupisce dopsat útočníka Patrika Eliáše. Turnaj by tak český tým dohrál se sedmi beky.

Předpokládaná sestava českého týmu: Štěpánek - Židlický, Barinka, Rachůnek, Čáslava, Polák, Blaťák, Němec - Jágr, Čajánek, Klepiš - Hemský, Vašíček, Plekanec - Červenka, Marek, Rolinek - Kotalík, Hlinka, Olesz - Irgl.

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní