Hokejisté výhru nad Bělorusy vydřeli, jsou ve čtvrtfinále

18.04.2009 14:42

 

Hokejisté výhru nad Bělorusy vydřeli, jsou ve čtvrtfinále

velikost textu:
10. května 2008  18:09,  aktualizováno 21:04
Q u e b e c - (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Až úspěšný bekhendový blafák ve třetí sérii samostatných nájezdů v podání Aleše Kotalíka rozhodl o výhře českých hokejistů nad Bělorusy. V základní hrací době i v prodloužení skončil zápas nerozhodně 2:2. Hadamczikův tým si díky výhře 3:2 zajistil postup do čtvrtfinále šampionátu.

Česko - Bělorusko, oslava Rolinkova gólu

foto: ReutersČesko - Bělorusko, oslava Rolinkova gólu

zdroj : www.sport.idnes.cz

 

Bělorusové dotáhli k nájezdům druhý zápas v řadě. Namáhavý duel s Rusy, který museli cítit v nohách, na nich ale vůbec nebyl znát. Už od začátku se ukazovali jako nepříjemný soupeř.

 

A dlouho se hrálo bez branek a vyložených šancí. Až v 19. minutě přišlo první vzrušení, když Hnilička vyrazil Maleškovu střelu jen k nepokrytému Čuprisovi. Ten dorážel bez problémů.
 
Český tým hrál vzápětí přesilovku, ale ze závaru před Kovalem nic nevytěžili.
 
Reprezentanti se tak dál nemohli prosadit, nedařilo se jim zaskočit pozornou obranu, a když už ano, byl na místě spolehlivý brankář.
 
Bělorusko navíc hrálo disciplinovaně a mohlo náskok zvýšit v několika početních výhodách. V nich však bylo dost neškodné.
 
Kouč Hadamczik začal míchat sestavou, Plekanec hrál v jednu chvíli dokonce ve čtvrtém útoku. Až přišlo vyrovnání. Irglovi nesedla střela, Kovalev puk vyrazil před sebe, kde ho bruslí dopravil do sítě Rolinek. Zřejmě neregulérní branku pak posvětil i videorozhodčí.
 
"Bylo to rychlé, puk se mi odrazil od brusle. Měl jsem strach, aby sudí gól uznal. Ale nebyl v tom úmysl, šel jsem do souboje," řekl Rolinek, jenž se tak radoval z první branky na mistrovství světa.
 
Na začátku třetí třetiny mohl vrátit vedení Bělorusům Kulakov, toho ale v obrovské šanci vychytal u pravé tyče Hnilička. V 50. minutě však pustil tvrdou ránu Andreje Kosticyna zpoza kruhů a Bělorusové vedli 2:1.
 
Rychle odpovědět mohl znovu Rolinek, který se zleva řítil na Kovala, ale dokázal, že je velkou oporou svého týmu a ránu do horního víka chytil efektně do lapačky.
 
O čtyři minuty později však nestačil na Plekancovu rychlou souhru s Kotalíkem - přihrávka od zadního mantinelu + střela bez přípravy = gól na 2:2.

V prodloužení mohl rozhodnout Erat, ale jeho nájezd zastavil těsný ofsajd. A protože Erat své sólo dokončil střelou do branky, po osobním trestu pro něj zápas skončil.

Příliš vzruchu ale jinak prodloužení nenabídlo a Bělorusové tak druhý zápas ve dvou dnech dotáhli až do samostatných nájezdů.

Vážnost situace narušil kuriózní moment - rolbaři se vysypal sníh z rolby. Na ledě zanechal několik hromad, byl odvolán a za aplausu diváků vjel na led náhradník, který plochu uklidil.

Samostatné nájezdy pak ovládli Češi. Trefili se Vrbata a Kotalík, za Bělorusy v rozstřelu skóroval jen Meleško. Na Hniličkovi ztroskotali jak Andrej Kosticyn, tak Grabovskij.

 

Branky a nahrávky: 37. Rolinek (Irgl, Plekanec), 54. Kotalík (Plekanec), rozhodující sam. nájezd Kotalík - 19. Čupris (Salej, Meleško), 50. A. Kosticyn (Denisov). Proměněné nájezdy: Vrbata, Kotalík - Meleško. Neproměněné nájezdy: Eliáš - A. Kosticyn, Grabovskij. Rozhodčí: Pellerin (Kan.), Rönn (Fin.) - Schröter (Něm.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 3:3, navíc Erat (ČR) 10 min. Bez využití. Diváci: 8504. Třetiny: 0:1, 1:0, 1:1 - 0:0.

Česko: Hnilička - Židlický, T. Kaberle, Rozsíval, Kuba, Z. Michálek, Hejda, Čáslava - Eliáš, Hlinka, Erat - Vrbata, Plekanec, Fleischmann - Kotalík, Novotný, Kohn - Irgl, Krejčí, Rolinek - Hanzal. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
Bělorusko: Koval - Denisov, Salej, Leontěv, Kosťjučenok, Žurik, Kolosov, Baško - Kulakov, Kurilin, Dudik - S. Kosticyn, Zadělenov, A. Kosticyn - Grabovskij, Michalev, Ugarov - Čupris, Kaljužnyj, Meleško. Trenéři: Curt Fraser, Glen Hanlon, Eduard Zankovec a Vladimir Cypljakov.

Tabulka

1.

Česko 4 2 1 1 0 17:9 9
2. Rusko 3 1 2 0 0 13:8 7
3. Švédsko 3 2 0 0 1 16:10 6
4. Švýcarsko 3 2 0 0 1 6:8 6
5. Bělorusko 4 0 0 2 2 11:15 2
6. Dánsko 3 0 0 0 3 4:17 0
 
Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní