Hokejové finále snů vyhrálo v prodloužení Rusko

18.04.2009 14:54

Hokejové finále snů vyhrálo v prodloužení Rusko

velikost textu:
18. května 2008  18:46,  aktualizováno 21:52
Hokejové mistrovství světa vyhrálo Rusko! Ve třetí minutě prodloužení rozhodl o jeho výhře Kovalčuk, který v přesilovce vstřelil branku na 5:4. Rusko se dočkalo titulu po patnácti letech. Už dvaadvacet let naopak trvá prokletí pořadatelských zemí, Kanada v nádherném utkánína titul nedosáhla, i když dlouho vedla.

Ilja Kovalčukfoto: ČTK

Ilja Kovalčuk

zdroj idnes

Byl to nádherný zápas. Kanada vyhrála první třetinu 3:1, dlouho držela vedení 4:2, ale náporu Rusů v poslední třetině neodolala a parádní hokejová podívaná dospěla do prodloužení.

 

V něm byl za zdržování hry vyloučen Nash a Rusko přesilovku využilo. Rozhodl Kovalčuk, který dal druhý gól v utkání, předtím vyrovnal na 4:4. Byly to jediné Kovalčukovy trefy na turnaji, pro Rusko ale nejdůležitější.

Finále začalo v ostrém tempu a už po 83 vteřinách se Rusové radovali z vedení. Fjodorov vybojoval útočné pásmo, Ovečkin zpoza branky přihrál před brankoviště najíždějícímu Sjominovi, který nekompromisně otevřel skóre.

. konečné pořadí

1. Rusko
2. Kanada
3. Finsko
4. Švédsko
5. Česko
6. USA
7. Švýcarsko
8. Norsko
9. Bělorusko
10. Německo
11. Lotyšsko
12. Dánsko
13. Slovensko
14. Francie
15. Slovinsko
16. Itálie

Vzápětí putoval na trestnou lavici Proškin, Rusové však i po nebezpečné Burnsově ráně od modré čáry ještě odolali. Ale jen třináct sekund po skončení početní výhody zadák Minnesoty střelou zápěstím z podobné pozice využil toho, že měl Nabokov zakrytý výhled, a vyrovnal.

V polovině úvodního dějství pomohlo domácím do vedení zaváhání Sušinského, který ztratil kotouč ve středním pásmu, a Kunitz zakončil únik přesnou střelou k levé tyči.

A to nebylo vše. Po vyloučení Fjodorova za vyhození puku do hlediště a trestu pro Proškina na dvě plus dvě minuty za vysokou hůl se ale naskytla Kanadě na minutu a půl výhoda pěti proti třem a už za 28 sekund ji využil po St. Louisově přihrávce svou druhou trefou v utkání Burns.Jevgenij Nabokov v první třetině inkasoval třikrát

Po svých pěti proviněních se ale Rusové po přestávce znovu dostali Kanaďanům na kontakt. Osm vteřin před vypršením Sharpova trestu po Kornějevově střele dorážel úspěšně opět Sjomin.

Tým kouče Bykova sahal po vyrovnání po průnicích Ovečkina a Morozova, jenže v 30. minutě udeřil nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec turnaje Heatley. Svou dvanáctou trefou zaokrouhlil svou bilanci na turnaji na dvacet bodů.

Vykřesat naději pro Rusko mohli Zinovjev s Morozovem, ale Warda nepřekonali. V 37. minutě rozhodil kanadského brankáře ránou z pravé strany Kovalčuk, ale Andrej Markov zleva minul odkrytou branku.Fanoušci byli ve varu, Kanada ale vedení neudržela.

V závěrečné třetině se Rusové tlačili do náporu ve snaze o obrat. Kovalčuk při Sharpově vyloučení Warda ještě nepřekonal, ale Těreščenko v 49. minutě prostřelil z dorážky kanadského gólmana mezi betony. Předtím na druhé straně na Nabokova nevyzráli Roy a Doan.

Vyrovnání nepřineslo Getzlafovo vyloučení, protože sborné se početní výhoda nepodařila, ale v 55. minutě už Kanada kapitulovala. Kovalčuk z levé strany překvapil brankáře Caroliny a v pravou chvíli protrhl své střelecké trápení na turnaji. Konec základní hrací doby rozuzlení nepřinesl a následovalo tak prodloužení.Ruským hrdinou se stal Ilja Kovalčuk, jeho branka byla nakonec zlatá

Po 155 vteřinách nastavení putoval na trestnou lavici za vyhození puku na střídačku Nash a v čase 62:42 mohlo Rusko díky Kovalčukově trefě z mezikruží zahájit mistrovské oslavy. Kanada poznala na světovém šampionátu hořkost porážky po sedmnácti výhrách za sebou a na domácí půdě se musela spokojit se stříbrem.

Rusko, pokračovatel Sovětského svazu, se tak v souboji dvou největších hokejových mocností historie při oslavách sta let Mezinárodní hokejové federace vyrovnalo Kanadě s 24. titulem na světových šampionátech. Čekání pořádajících zemí na triumf tak dál trvá, naposledy se radoval před domácím publikem Sovětský svaz v roce 1986 v Moskvě.

 

Útočník Ilja Kovalčuk zařídil Rusku návrat na trůn po dlouhém půstu a nijak se nezabýval svým střeleckým probuzením. "Celý tým bojoval i ve chvíli, kdy už nám nikdo nevěřil. Od poloviny zápasu jsme se uklidnili, Kanaďané se asi uspokojili vedením," prohlásil po utkání kanonýr Atlanty, který měl dosud na kontě jen šest asistencí a s 52 minutami byl nejtrestanějším hráčem turnaje. "Ten úspěch nám asi dojde až později. Je to zlato pro celé Rusko," dodal Kovalčuk.

Stejně jako další mladá ruská hvězda slavil první triumf Alexandr Ovečkin, který v polovině června ovládne vyhlašování cen NHL, ale na první týmový úspěch dosud čekal. Před televizními kamerami líbal medaili.

"Všichni jsme na to čekali dlouho, je to pro vás," prohlásil Ovečkin. "V Rusku jsou už asi všichni opilí a my budeme brzy taky," smál se o chvíli později mezi novináři v mixzóně.

Opora Washingtonu si triumf hodně užívala. "Teď jsme vládci světového hokeje, aspoň na rok. Je to o to lepší, že jsme toho dosáhli v Kanadě, kde jsou všichni blázni do hokeje. Cítím se skvěle, pro celou zemi je to obrovská úleva. Když jsem začínal s hokejem, pořád jsme prohrávali, a teď se to změnilo," prohlásil Ovečkin.

Velké zklamání prožíval nejužitečnější a nejproduktivnější hráč turnaje Dany Heatley. "První polovinu zápasu jsme odehráli výborně, ale v druhé jsme jim nechali prostor. A oni mají hodně hráčů, kteří se umějí prosadit. Nevím, proč jsme najednou přestali hrát, občas se to stává. Vedli jsme o dva góly, chtěli jsme vedení chránit," prohlásila opora Ottawy.

Celý turnaj hodnotit nechtěl. "Jsem teď zklamaný, ale můžu říct, že jsem si s těmihle kluky užil spoustu legrace. Všichni jsou super, strávíme teď spolu odpoledne a večer. Byla to velká zkušenost. Máme tu spoustu hodně dobrých mladých kluků, Kanada bude pořád dobrá," dodal Heatley.

. Finále: Kanada - Rusko 4:5P

Branky a nahrávky: 4. Burns (Roy, Green), 10. Kunitz, 15. Burns (St. Louis, Heatley), 30. Heatley (Getzlaf) - 2. Sjomin (Ovečkin, S. Fjodorov), 22. Sjomin (Kornějev, A. Markov), 49. Těreščenko (Sjomin, Tjutin), 55. Kovalčuk (Proškin, Radulov), 63. Kovalčuk (S. Fjodorov, Ovečkin). Rozhodčí: Lärking, Vinnerborg (oba Švéd.) - Feola (USA), Fonselius (Fin.). Vyloučení: 4:6. Využití: 1:2. Diváci: 13.339. Třetiny: 3:1, 1:1, 0:2 - 0:1.

Kanada: Ward - Staios, Jovanovski, Bouwmeester, Hamhuis, Green, Burns, Keith - St. Louis, E. Staal, Kunitz - Heatley, Getzlaf, Nash - Sharp, Spezza, Chimera - Doan, Toews, D. Roy - Mayers. Trenér: Ken Hitchcock.
Rusko: Nabokov - I. Nikulin, A. Markov, Kornějev, Grebeškov, Proškin, Tjutin, D. Markov, Kalinin - Morozov, Zinovjev, Kovalčuk - Sjomin, S. Fjodorov, Ovečkin - Sušinskij, Gorovikov, Zaripov - Afinogenov, Těreščenko, Radulov. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní