Hvězdou Finů bude Sami Kapanen, v Praze se představí také další navrátilci z NHL

02.02.2009 18:35

Hvězdou Finů bude Sami Kapanen, v Praze se představí také další navrátilci z NHL

 

První zápas turnaje LG Hocke Games sehraje česká reprezentace v pražské O2 aréně, ve čtvrtek 5. února vyzve tým Finska. Fanoušci se mohou těšit zejména na start Jaromíra Jágra, který se na stejném ledě představil už počátkem loňského listopadu v duelu se Slováky. Ale zatímco naši východní sousedé tehdy přivezli vydatně omlazený kádr, v případě Finů nic podobného nehrozí. Zveřejněná nominace hlavního kouče Jalonena napovídá, že v sestavě Suomi našlo místo několik vynikajících hokejistů se zkušenostmi ze zámořské NHL.

Největší hvězdou Seveřanů bude bezpochyby útočník Sami Kapanen. Ještě loni hráč Philadelphie se po minulé sezoně vrátil do Kuopia, jehož je vlastníkem, a týmu pomáhá v nejvyšší soutěži. Mistr světa 1995 a olympijský medailista se v elitním dresu po odmlce představil na turnaji Karjala, nyní se s trenérem Jalonenem dohodl na dalším startu.

Sami Kapanen není jediný, kdo stojí v týmu Finů za zmínku. Výborná pověst má obránce Janne Niinimaa, kvalitní výkony předvádějí v ruské Kontinentální lize útočníci Jukka Hentunen a Niko Kapanena. Oba v minulosti hráli za Atlantikem, nyní patří k oporám Kazaně. Ze švýcarské nejvyšší soutěže bude k dispozici Tommi Santala, nyní hokejista Klotenu. Řada reprezentantů působí ve švédské elitserien.

Kouč Jukka Jalonen, jenž pozici převzal před sezonou od Douga Sheddena, zapsal do výběru celkem sedm švédských krajánků. Podruhé v letošním ročníku naskočí zadák Janne Niskala, jenž v Praze pobýval loni v září během pobytu s Tampou Bay. Niskala bojoval uplatnění v prvním týmu Lightning, to se mu nepovedlo, počátkem prosince tedy zamířil do Evropy.

V brankovišti mají Finové zástupce nové generace Lassilu a Tarkkiho. Klasický nováček není v sestavě žádný. Nejvíc startů na mezistátní scéně nasbíral Jukka Hentunen (159 utkání), nejméně zkušeností mají v tomto ohledu beci Jaakola a Seikola. Finové sehrají první duel LG Hockey Games v Praze proti České republice (5. února od 18 hodin v O2 aréně), po přesunu do Stockholmu nastoupí 7. února proti Rusku a den poté zakončí akci duelem s domácími Švédy.

Nominace Finska na švédské LG Hockey Games (5. - 8. února 2009, Stockholm a Praha):

Brankáři:
Iiro Tarkki (Lappeenranta), Teemu Lassila (Hämeenlinna).

Obránci:
Janne Niskala (Frölunda, Švédsko), Topi Jaakola (Södertälje, Finsko), Teemu Aalto (Linköping, Švédsko), Mikko Lehtonen (Timra, Švédsko), Janne Niinimaa (Lugano, Švýcarsko), Mikko Jokela (Jokerit Helsinky), Markus Seikola (Ilves Tampere).

Útočníci:
Tommi Santala (Kloten, Švýcarsko), Jukka Voutilainen (HV´71 Jönköping, Švédsko), Mika Pyörälä (Timra, Švédsko), Niko Kapanen, Jukka Hentunen (oba Kazaň, Rusko), Riku Hahl (Frölunda, Švédsko), Jarkko Immonen, Juha-Pekka Hytönen (oba Jyväskylä), Toni Koivisto (Oulu), Antti Laaksonen, Juha-Pekka Haataja (oba Lukko Rauma), Marko Anttila (Ilves Tampere), Sami Kapanen (Kuopio).

Trenéři: Jukka Jalonen, Risto Dufva a Timo Lehkonen

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní