Lotyši nečekaně vzdorovali, ale Kanada nakonec postoupila

07.05.2009 19:59
7. května 2009  18:38
Hokejisté Kanady postoupili do semifinále mistrovství světa, když porazili Lotyšsko 4:2. O vítězství se však museli strachovat téměř do samého konce v několika oslabeních, která byla umocněna hrou soupeře bez brankáře.

Kanada - Lotyšsko: Kanadský útočník Shane Doan padá přes Lotyše Guntise Galvinše, vlevo Herberts Vasiljevs.

foto: Reuters

Kanada - Lotyšsko: Kanadský útočník Shane Doan padá přes Lotyše Guntise Galvinše, vlevo Herberts Vasiljevs.

Kanada - Lotyšsko: lotyšský brankář Edgars Masalskis sleduje puk.Kanada - Lotyšsko: Herberts Vasiljevs (vpravo) v souboji s kanadským kapitánem Shanem Doanem.Prohlédni fotkyKanada - Lotyšsko: kanadská gólová radost.Kanada - Lotyšsko: Kanadský útočník Shane Doan padá přes Lotyše Guntise Galvinše, vlevo Herberts Vasiljevs.

 

Až do 27. minuty drželi bezbrankový stav, ale svěřenci kouče Lindyho Ruffa si poté vypracovali dvougólový náskok a vyrovnat už svému soupeři v průběhu zápasu nedovolili.

Zámořský favorit vstoupil do zápasu poněkud vlažně a lehkovážně. Lotyšům proto nečinilo velké potíže držet čisté konto, kterým chtěli evidentně co možná nejdéle podpořit svou snahu o případné překvapení.

Kanaďané sice častěji pálili na Masalskisovu bránu, kromě náznaků šancí Doana a St. Louise ji však vážněji neohrozili a neuspěli ani při dvou přesilovkách, které jsou jejich velkou zbraní.
 

zápas jsme sledovali v on-line reportáži

Po bezbrankové úvodní třetině se tak na gól čekalo až do 27. minuty. Nejprve se do samostatného úniku dostal Fisher, ale Masalskis ho vychytal. Na druhé straně měl vzápětí obrovskou šanci Sprukts, ani on však neuspěl.

Jako první se tak do střelecké listiny zapsal až Heatley, když povedenou ranou propálil Masalskise. Na začátku 35. minuty už se favoritovi dýchalo o něco lépe, neboť při přesilovce napřáhl od modré čáry zadák Hamhuis a puk z jeho hole doplachtil přesně k pravé tyči.

Ve 37. minutě měla Kanada k dispozici 76 vteřin přesilovku pět na tři, její lavička si po chvilce vzala oddechový čas ve snaze definitivně rozhodnout, ale opak byl pravdou. Po skončení prvního z trestů totiž naskočil zpět do hry Galvinš a za pomoci levé Masonovy tyče snížil.

Po pouhých 17 vteřinách však znovu napřáhl Hamhuis a vyražený puk uklidil pohotově do branky Stamkos. Na začátku třetího dějství dal Lotyšům novou naději na zvrat Vasiljevs, ale Kanaďanům přesně po 100 vteřinách vrátil dvoubrankový náskok Lombardi díky skvěle provedené individuální akci, při níž se nejprve prodral mezi dvěma hráči Lotyšska a posléze za Masalskisovým pravým betonem poslal puk do sítě.

Více než pět minut před koncem sáhl lotyšský kouč Znaroks k oddechovému času a probíhající přesilovku svých svěřenců vzápětí podpořil odvoláním Masalskise z branky, za něhož naskočil další hráč do pole. Po chvilce navíc ještě fauloval Vlasic a Lotyši hráli 38 sekund dokonce šest na tři. S několika střelami si však bezchybně poradil Mason.

Lotyši se nevzdali a zkoušeli zámořské hvězdy potrápit až do samého závěru, k čemuž jim pomohl dalším faulem i Hamhuis, ale z dlouhé power play nakonec nic nevytěžili a prázdnou branku netrefili ani Kanaďané.

kanada - lotyšsko 4:2

Branka a nahrávky: 27. Heatley (Roy, S. Weber), 35. Hamhuis (Stamkos, Doughty), 38. Stamkos (Hamhuis), 44. Lombardi (Armstrong, Coburn) - 38. Galvinš (Vasiljevs), 42. Vasiljevs (Niživijs, Širokovs). Rozhodčí: Kurmann (Švýc.), Ország (SR) - Kicha (Ukr.), Oskirko (Rus.). Vyloučení: 8:7, navíc Hamhuis - Darzinš oba 10 min. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Třetiny: 0:0, 3:1, 1:1. Diváci: 8042.

Kanada: Mason - S. Weber, Hamhuis, Vlasic, Coburn, Doughty, Phillips - Heatley, Spezza, Roy - St. Louis, Stamkos, Doan - Horcoff, Fisher, Zajac - Lombardi, Armstrong, Upshall. Trenér: Lindy Ruff.
Lotyšsko: Masalskis - Skrastinš, K. Redlihs, Galvinš, Pujacs, Lavinš, Sotnieks, Bartulis, Jerofejevs, Sorokins - Sprukts, Darzinš, Ankipans - Vasiljevs, Niživijs, Cipulis - Džerinš, M. Redlihs, Berzinš - Širokovs, Cipruss. Trenér: Olegs Znaroks.

 

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní