Lotyši nezaváhali a poslali Rakousko do skupiny o udržení

29.04.2009 19:57

 

 
29. dubna 2009  19:08
Hokejisté Lotyšska si na mistrovství světa ve Švýcarsku zajistili postup do osmifinále, když ve svém posledním utkání v základní skupině C porazili Rakousko 2:0. Lotyši tak navázali na překvapivou výhru nad Švédy.

Rakousko - Lotyšsko

foto: Reuters

Rakousko - Lotyšsko

Lotyšsko: radost Džerinše a RedlihseRakousko - Lotyšsko

 

Rakousko vstupovalo do zápasu s vědomím, že k postupu musí svého soka udolat už v základní hrací době, neboť mělo na kontě bodů nulu, zatímco Lotyši si připsali dvoubodový zisk za výhru v samostatných nájezdech se Švédy.

S tímto vědomím však přistoupili k zápasu i favorizovaní Lotyši a dávali si pozor na zadní vrátka.

Přesto mohl Rakušany poslat do vedení už v třetí minutě Vanek, ale nedokázal přehodit Masalskisův beton. Na druhé straně pak při první vážnější hrozbě Lotyšů zachránila gólmana Brücklera tyč.

Rakušané zlobili svými nebezpečnými brejky, ale protože žádný nedotáhli až ke gólovému zakončení, šel do vedení soupeř. Útočníci Redlihs, Karsums a Ankipans sice ještě neuspěli, ale Cipulis 45 vteřin před první sirénou již ano.

Po bezbrankové druhé části, v níž se poroučel do šaten Karsums za tvrdý zákrok na Haranda u hrazení, po němž dostal trest na pět minut a do konce utkání, vrcholil duel v třetí dvacetiminutovce. Na konci 43. minuty mohli Rakušané vyrovnat, ale místo vyjetého Masalskise zachránil před brankovou čárou Skrastinš.

Výsledek tak mohl v závěru zpečetit z brejku Džerinš, když oklamal Brücklera blafákem a zakončil do prázdné klece. Gólman Masalskis poté ještě pár vteřin před koncem duelu ustál samostatný únik Nödla a mohl se tak díky celkově 21 úspěšným zákrokům radovat z vychytané nuly.

rakousko - lotyšsko 0:2

Branky a nahrávky: 20. Cipulis (Vasiljevs, Skrastinš), 55. Džerinš (M. Redlihs). Rozhodčí: Partanen (Fin), Piechaczek (Něm.) - Orelma (Fin.), Wirth (Švýc.). Vyloučení: 9:3, navíc Karsums (Lot.) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Třetiny: 0:1, 0:0, 0:1. Diváci: 5274.

Lotyšsko: Masalskis - Skrastinš, K. Redlihs, Lavinš, Sotnieks, Galvinš, Pujacs, Jerofejevs, Sorokins - Sprukts, Karsums, Ankipans - Darzinš, M. Redlihs, Berzinš - Vasiljevs, Niživijs, Cipulis - Džerinš, Jekimovs, Cipruss. Trenér: Olegs Znaroks.

Rakousko: Brückler - Unterluggauer, Werenka, Rebek, Oraze, P. Lakos, A. Lakos - Koch, Trattnig, Vanek - Nodl, Schuller, Setzinger - Kaspitz, Harand, Peintner - Schellander, Kristler, Baumgartner. Trenér: Lars Bergström.

Tabulka

    Z V VP PP P S B
1. USA 2 2 0 0 0 10:3 6
2. Lotyšsko 3 1 1 0 1 7:6 5
3. Švédsko 2 1 0 1 0 9:4 4
4. Rakousko 3 0 0 0 3 2:15 0
Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní