Nadal vyhrál po pětisetové bitvě poprvé v kariéře Australian Open

01.02.2009 14:36

 

Nadal vyhrál po pětisetové bitvě poprvé v kariéře Australian Open

Španělský tenista Rafael Nadal získal poprvé v kariéře triumf na Australian Open, když ve finále porazil po pětisetové bitvě Švýcara Rogera Federera po setech 7:5, 3:6, 7:6, 3:6 a 6:2. Nadal se stal prvním Španělem, kterému se podařilo turnaj v Melbourne vyhrát a připsal si již šestý grandslamový titul v kariéře.

1. 2. 2009 10:53 - 1. 2. 2009 14:19 Aktualizováno MELBOURNE/PRAHA

První set byl překvapivě plný brejkbolů. Zatímco Federerovi se podařilo prorazit podání svého soupeře dvakrát, Nadal využil dokonce tři brejkboly. Tím nejdůležitějším byl ten za stavu 5:5. Po skvěle provedeném dropshotu a autu Federera z forhendu si Španěl vypracoval dvě šance na proražení servisu Federera a hned první využil.

V průběhu druhého setu se zdálo, že Nadal utkání zcela opanuje. To když ve čtvrté hře odvrátil další brejkbol svého soupeře a v následné hře naopak po nevynucené chybě Federera proměnil i čtvrtý brejkbol ze čtyř. Federer se však vzchopil, když přidal na agresivitě svých úderů. Nejdříve po re-brejku vyrovnal na 3:3 a v osmé, nejdelší hře celého zápasu, proměnil pátý brejkbol v gamu, když Nadalův bekhend skončil v síti.

Třetí sada byla první, v níž si oba tenisté uhlídali svá podání. V šestém gamu Nadal poprvé v zápase nevyužil brejkbol. Poté měl ve dvou hrách Federer dokonce šest možností k prolomení Španělova servisu, přesto neuspěl. Nadal neproměnil ani jeden brejkbol ve 12. hře, který zároveň znamenal setbol. V následujícím tie-breaku byl úspěšnější Nadal.

Podobně jako na začátku druhé sady, i v prvních hrách čtvrtého dějství se zdálo, že Nadal dovede zápas do jasného vítězství. Ve druhém gamu sice přišel o servis, vzápětí se rodákovi z Mallorky podařil re-brejk a v páté hře mohutně útočil na další skalp při Federerově servisu. Všech pět hrozeb prolomení vlastního podání však Švýcar dokázal odvrátit a vrátil se zpět do hry o čtvrtý set. Za stavu 3:2 ve svůj prospěch navíc dokázal využít jediný brejkbol, když Nadalův úder skončil v autu. Čtvrtý set získal Federer 6:3.

Rozhodujícím pro pátý set a i pro celý zápas byl nakonec čtvrtý game pátého setu. Federer při svém podání nejdřívě vedl 30:0, vzápětí však Nadal stav srovnal a po švýcarově autu z bekhendu si Španěl vybojoval první brejkbol. Ten se mu podařilo využít po další Federerově chybě z bekhendu, když skončil míček v síti. V osmé hře navíc Nadal zaútočil na Švýcarovo podání znovu a svůj třetí mečbol dokázal po autu Federera využít.

Australian Open, mužské finále:
Nadal (1-Šp.) - Federer (2-Švýc.) 7:5, 3:6, 7:6 (7:3), 3:6, 6:2.

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní