Neúspěchy pokračují, hokejisté počtvrté v řadě selhali ve čtvrtfinále

25.02.2010 20:48

Série neúspěchů českého hokeje se znovu rozšířila, na olympijských hrách ve Vancouveru reprezentace počtvrté za sebou na velké akci nezvládla čtvrtfinále a opět tak chybí ve hře o medaile. Poslední vzpomínka na cenný kov už začíná být lehce vousatá, tým vedený Aloisem Hadamczikem přivezl stříbro z mistrovství světa v Lotyšsku 2006.

25. 2. 2010 14:22 VANCOUVER

Hadamczik v témže roce také získal v olympijském Turíně bronz, který pro aktuální Růžičkův výběr ovšem visel pořádně vysoko. Ovšem ani v Itálii čeští hokejisté herně nikterak nezářili.

Přitom letos měl Vladimír Růžička ve Vancouveru k dispozici nejlepší české hráče současnosti, někteří z nich podle všeho startovali na poslední velké akci kariéry. Růžička mohl vybírat ze všech hokejistů působících v NHL, ale ani to českému hokeji k návratu na výsluní nepomohlo.

Trpký časový úsek načala reprezentace před třemi lety na moskevském mistrovství světa, kde podlehla Rusku (0:4). Na MS 2008 v Kanadě a 2009 ve Švýcarsku si v utkání, v kterém se "láme chléb", Češi nedokázali poradit se Švédskem (2:3 v prodloužení a 1:3) a ve Vancouveru zpečetili jejich osud Finové, kteří zvítězili 2:0.

Češi porazili na olympiádě jen dva soupeře. Na úvod turnaje zdolal Slovensko, které je narozdíl od českého výběru v semifinále, a dvakrát udolal Lotyšsko, které bylo nejslabším celkem turnaje. V osmifinále přitom Češi vyřadili Lotyše až gólem v prodloužení a byli blízko velké ostudě a blamáži. Na lepší týmy Rusko a Finsko hokejisté nestačili, Finům nedokázali vstřelit gól.

Staré bolístky - vyloučení a koncovka

Klíčový souboj s Finskem pak potvrdil další bolístky týmu - tradičně zbytečná vyloučení a nízkou efektivitu. Ani přeskupení útoků během turnaje nevedlo k vytvoření elitní úderné formace. Hráči jako Martin Havlát nebo Patrik Eliáš nebyli zdaleka v optimální formě, veterána Jaromíra Jágra zase poznamenal Ovečkinův "generační strom" v duelu s Ruskem.

Z nesourodého herního projevu celku, jemuž jakoby hned po úvodním zápase "došla šťáva", zůstalo jen pár pozitiv - jistota v brance jménem Tomáš Vokoun a dvojice budoucnosti David Krejčí, Tomáš Fleischmann, která působila nejsehraněji. Proč je nyní v zámořské NHL z českých hráčů nejlepší, ukázal Tomáš Plekanec.

Ve Vancouveru se jednoduše znovu potvrdilo, že Česko má problémy se zápasy s hokejovými velmocemi. Rusko, Kanadu, Švédsko nebo Finsko porazilo naposledy na MS v roce 2006 v Rize, kde přešlo přes Finy do finále. V Lotyšsku tehdejší tým pod Hadamczikovým vedením dokázal přehrát i Kanaďany.

Šanci na reparát nabídne MS

Hlavním problémem národního týmu ve Vancouveru byla podle všeho nízká střelecká produktivita. Češi v pěti zápasech nastříleli 13 branek, ale v klíčovém čtvrtfinále se neprosadili ani jednou. Na finského brankáře přitom vyslali 31 střel. I kvůli tomu mají horší procentuální úspěšnost střelby jen Lotyšsko a Německo.

Česká republika obsadí v konečné tabulce hokejového turnaje sedmé místo, což je zopakování historicky nejhoršího olympijského výsledku ze Salt Lake City 2002.

První možnost vrátit se do bojů o medaile skýtá české reprezentaci letošní světový šampionát, který v květnu hostí Německo. Češi už momentálně víceméně nemohou poskládat papírově silnější výběr, kompaktnější a v lepší formě hrající ale ano. Jestli však ještě někdy mohou zopakovat zlato z Nagana, je ve hvězdách.

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní