Rusko vydolovalo vítězství nad Švédy v prodloužení, opět uspělo Lotyšsko

30.04.2009 23:16

 

 
30. dubna 2009  19:08,  aktualizováno 23:16
Šestapadesát vteřin chybělo do konce prodloužení, když obránce Nikulin svým druhým gólem v utkání rozhodl o vítězství Ruska nad Švédskem 6:5. Zároveň tím svému týmu potvrdil jistotu postupu do čtvrtfinále světového šampionátu. V dalším duelu skupiny E se o překvapení znovu postarali Lotyši, kteří porazili Švýcarsko 2:1 po samostatných nájezdech.

Rusko - Švédsko: Radulov v obklíčení Švédů

foto: Reuters

Rusko - Švédsko: Radulov v obklíčení Švédů

Rusko - Švédsko: Radulov v obklíčení ŠvédůRusko - Švédsko: Wallin se raduje Rusko - Švédsko: Morozov a GunnarssonRusko - Švédsko: Grossman a RadulovRusko: Saprykin oslavuje. Prohlédni fotky

 

Drama až do konce

Švédové, nabuzení středečním skvělým obratem proti týmu USA ještě v rámci základní skupiny, vstoupili dobře i do dnešního duelu a už na konci třetí minuty otevřel skóre Wallin. Rusové poté nevyužili přesilovku, ale když zamířil na trestnou lavici Akerman, Nikulin vyrovnal.

V 15. minutě navíc proklouzla Saprykinova střela Holmqvistovi mezi betony a Rusové vedli. Při hře čtyři na čtyři však ještě do první přestávky srovnal Stralman a gólová přetahovaná pokračovala i v dalším průběhu zápasu.

on-line

utkání v podrobné reportáži

V polovině 24. minuty poslal opět pro změnu Švédy do vedení Persson. Na konci 25. minuty trefil Weinhandl tyč a mohl litovat, neboť s vyrovnáním záhy přispěchal Kalinin, jehož střele pomohla za Holmqvistova záda teč jednoho ze švédských hráčů. Strážce švédské branky vzápětí vystřídal Gustavsson. Za stavu 3:3 také skončila druhá část hry a na další gól se čekalo až do poloviny třetího dějství.

V něm nejprve trefil Huselius z dorážky levou tyč ruské branky. Potom pálil v 50. minutě ze strany Radulov, Gustavsson však dokázal puk vyrazit mimo tyče. Hra se přesunula na druhou stranu, kde Huselius setřásl těsně bránícího Kovalčuka, najel si do střelecké pozice a propálil Bryzgalova. Po pouhých 22 vteřinách však Mozjakin trefil parádní ranou z otočky pod horní tyč a bylo znovu vyrovnáno.

V závěru hráli Rusové přesilovku, v níž Proškin nejprve sestřelil Anderssona, který byl v tu dobu bez hokejky, ale puk se odrazil zpátky k ruskému zadákovi, který přes clonící hráče zamířil přesně. Zdálo se být rozhodnuto. Jenže minutu a půl před vypršením základní hrací doby sáhla švédská lavička k oddechovému času, krátce poté následovala i hra bez brankáře a důrazný Huselius 74 vteřin před sirénou vyrovnal.

Oba týmy měly ještě před nastavením šance rozhodnout, oba brankáři však ošemetné situace přestáli bez úhony. O bodu navíc pro Rusy nakonec přece jen rozhodl 56 vteřin před koncem prodloužení Kalinin.

Rusko - Švédsko 6:5 po prodl.

Branky a nahrávky: 12. I. Nikulin (Kovalčuk, Těreščenko), 15. Saprykin (Radulov, I. Nikulin), 28. Kalinin (Kovalčuk, Morozov), 51. Mozjakin (Grebeškov, Kornějev), 58. Proškin, 65. Kalinin (Aťjušov, Kovalčuk) - 3. Wallin (Huselius, Nilson), 19. Stralman (Omark), 24. Persson (Berglund, K. Jönsson), 50. Huselius, 59. Huselius (Magnus Johansson). Rozhodčí: Kurmann, Reiber (oba Švýc.) - Blümel (ČR), De Haan (Kan.). Vyloučení: 5:6. Využití: 2:0. Třetiny: 2:2, 1:1, 2:2 - 1:0. Diváci: 7465.

Rusko: Bryzgalov - I. Nikulin, Proškin, Višněvskij, Tverdovskij, Kalinin, Aťjušov, Kornějev, Grebeškov - Morozov, Těreščenko, Kovalčuk - Pěrežogin, Zinovjev, Frolov - Radulov, Gorovikov, Saprykin - Mozjakin, Kurjanov. Trenér: Vjačeslav Bykov.
Švédsko: Holmqvist (28. Gustavsson) - K. Jönsson, Stralman, Grossman, Akerman, Magnus Johansson, Gunnarsson - Martensson, Eriksson, Weinhandl - Nilson, Wallin, Huselius - Thörnberg, Omark, Harju - Berglund, Andersson, Persson. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.

Lotyši zaskočili domácí výběr

Hokejisté Lotyšska udělali velký krok k účasti ve čtvrtfinále mistrovství světa. Švýcaři byli od počátku aktivnější, jenže Wick si vylámal zuby na Masalskisovi a Blindenbacherův gól sudí neuznali pro postavení útočícího hráče v brankovišti. V polovině 16. minuty tak udeřilo na druhé straně, když přesnou kombinaci s Vasiljevsem gólově zakončil Cipulis. Švýcaři sice vyhráli první třetinu na střely 15:5, ale stav se již nezměnil.

Také v druhé a třetí dvacetiminutovce byli domácí lepší a snažili se dobýt Masalskisovu branku, jenže bez úspěchu, přestože měli k dispozici i několik přesilových her. Při přesilovce Lotyšů mohl naopak zvýšit Sprukts, Gerber však zachránil švýcarské naděje. Ty se s ubíhajícím časem neustále ztenčovaly, ale přišel strhující závěr. 

Švýcarsko - Lotyšsko: Ankipans a BezinaPřesně tři minuty před vypršením základní hrací doby musel na trestnou lavici Sotnieks a domácí tým vycítil poslední šanci s výsledkem něco udělat, proto trenér Krueger sáhl k oddechovému času. Za dalších 49 vteřin hráli Švýcaři v šesti hráčích v poli, když gólman Gerber odjel na střídačku. Minutu a půl před závěrečnou sirénou jim risk vyšel: Wick našel perfektně Ambühla, který konečně prolomil Masalskisovu neprůstřelnost.

Za nerozhodného stavu 1:1 dospěl zápas do prodloužení, v němž se hrálo sice svižně, ale pouze s jedinou vyloženou šancí. V té osamocený Wick nedokázal vyzrát na Masalskise a rozhodnout tak musely samostatné nájezdy.

Lotyšský kouč oproti předchozímu souboji se Švédy nechal mezi tyčemi Masalskise i na nájezdy a tento tah mu vyšel. Jako první jel Wick, lotyšský hrdina ho však vychytal. Niživijs naopak uspěl a Gerbera prostřelil.

Protože poté nedali postupně Lemm, Karsums a při poslední možnosti vyrovnat ani Sprunger, byl Niživijsův gól také tím vítězným.

Švýcarsko - Lotyšsko 1:2 SN

Branky a nahrávky: 59. Ambühl (Wick, Streit) - 16. Cipulis (Vasiljevs, Niživijs), rozhodující sam. nájezd Niživijs. Rozhodčí: Baluška (SR), Zalaski (Kan.) - Feola (USA), Oskirko (Rus.). Vyloučení: 6:11. Využití: 1:1. Diváci: 9771. Třetiny: 0:1, 0:0, 1:0 - 0:0.

Švýcarsko: Gerber - Blindenbacher, Streit, Seger, Josi, Du Bois, Bezina, Weber - Rüthemann, Plüss, Gardner - Wick, Jeannin, Lemm - Ziegler, Paterlini, Ambühl - Sannitz, Sprunger, Romy - Monnet. Trenér: Ralph Krueger.

Lotyšsko: Masalskis - Skrastinš, K. Redlihs, Lavinš, Sotnieks, Galvinš, Pujacs, Jerofejevs, Bartulis - Sprukts, Karsums, Ankipans - Darzinš, M. Redlihs, Berzinš - Vasiljevs, Niživijs, Cipulis - Džerinš, Širokovs, Cipruss. Trenér: Olegs Znaroks.

Tabulka

    Z V VP PP P S B
1. Rusko 3 2 1 0 0 17:9 8
2. USA 2 1 0 1 0 9:8 4
3. Lotyšsko 3 0 2 0 1 7:7 4
4. Švédsko 3 0 1 2 0 13:14 4
5. Švýcarsko 3 1 0 1 1 4:6 4
6. Francie 2 0 0 0 2 2:8
 
Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní