V lese Prusek slyšel: Do brány jdeš ty

02.05.2009 01:50
2. května 2009  1:50
Kloten (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Když si šel Martin Prusek zaběhat do lesa, asi nečekal, že se tam dozví něco víc, než kolik je na stromech lelkujících veverek. Mýlil se. Jakmile u stezky narazil na kouče Vladimíra Růžičku, uslyšel skutečnou novinu. "Jen abys věděl – do brány proti Slovákům půjdeš ty," sdělil mu Růžička.

Martin Prusekfoto: ČTK

Martin Prusek

Pro Čechy to bude klíčové utkání, pro Slováky taky. Tohle pro Pruska znamená šanci jako hrom.

"Mám prostě kliku, že jsem v lese běžel správným směrem," žertoval pak 33letý brankář. "Šel jsem tomu naproti." Svým způsobem je to trochu překvapivé.

Ještě před nedávným turnajem v Liberci se čekalo, že českým číslem jedna bude karlovarský Lukáš Mensator. Pak se do branky dostal Jakub Štěpánek.

Po debaklu s Kanadou Růžička ukázal na gólmana Rigy. "Je zkušený, proto jsem se rozhodl pro něj," vysvětloval kouč.

Mistr světa z roku 1999 si proti Slovensku zachytal i v dubnových přípravných zápasech, tým oba duely na hřištích soupeře prohrál. Zatímco Růžičkovo mužstvo se od té doby notně změnilo, výběr Jána Filce tolik ne.

Jedno však teď mají podobné.Šampionát je postavil do situace, kdy je ohrožen jejich postup do čtvrtfinále. "Pořád to máme ve svých rukách. To je důležité," upozorňuje Prusek.

Seběhlo se to rychle. Štěpánek dostal ve čtvrtečním utkání s Kanadou tři rychlé přesilovkové góly, Růžička jej stáhl ze hry.

Náhradník Prusek už sice prohře nezamezil, jeho výkon bez větších chyb však ponoukl trenéra, aby to se sympatickým gólmanem zkusil proti Slovákům od začátku. 

"Zatím jsme domluveni jenom na sobotu, dál nemá cenu přemýšlet. Štěpánek bude dvojka," prozradil trenér.

Jedno je jisté: Pruskovi nechybí odhodlání. Když ho včera obklopili novináři, ozval se z chumlu jeden slovenský žurnalista: "Martine, teď jsme v pozici, že body z toho zápasu potřebujeme stejně."

Ani nestačil dopovědět otázku a gólman už zareagoval. "Pletete se. My je potřebujeme víc."

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní