Zápas roku: čeští hokejisté se budou mstít Švédům za loňské vyřazení

07.05.2009 19:58

 

7. května 2009  7:51
Bern (Od zvláštních zpravodajů MF DNES a iDNES.cz) - Nastal den, po kterém se budete buď bláznivě radovat, nebo strašlivě smutnit. Večer hraje hokejová reprezentace čtvrtfinále mistrovství světa proti Švédsku. Pokud jste dosud sledovali šampionát jen jako kulisu k večeři, teď se vyplatí zpozornět.

Český smutek. Takovou scénu nechtějí letos čeští hokejisté připustitfoto: Reuters

Český smutek. Takovou scénu nechtějí letos čeští hokejisté připustit

 

„Tohle je pro nás hlavní den celého šampionátu,“ tvrdil kouč Vladimír Růžička. „Určí, zda budeme úspěšní, nebo ne.“

Už dva roky po sobě národní tým nepostoupil mezi nejlepší čtyři. Loni ho v Kanadě vyřadili právě Švédi. Patrik Eliáš tehdy zdrceně prohlásil, že to pro něj byla nejkrutější porážka v kariéře. Teď podle něj nastal čas pro pomstu.

„Ať ale nikdo nečeká, že to bude lehký zápas,“ varoval. „Je kruté, že se o všem rozhodne v jediném utkání. Jenže to platí jak pro nás, tak pro Švédy.“

přinesou štěstí červené dresy?

Čeští hokejisté nastoupí proti Švédsku v červených dresech. Loni ve čtrtfinále hráli proti stejnému soupeři v bílých. "Švédové jsou domácí a vybrali si žluté dresy. Bílé jsou prý pro nás vítězné, ale až ve finále," říká generální manažer Martin Urban.

Kouč Růžička sice po osmifinále sliboval, že se sestavou už přestane míchat, pro čtvrtfinále však připravil další veletoče. Hlavní eso týmu Jaromír Jágr by mohl nastupovat hned ve dvou formacích.

Další překvapení? Jeden z nejlepších střelců Kontinentální ligy Jan Marek se včera na tréninku pohyboval po ledě zničehonic jen jako náhradník.

„Do utkání bude připravený. Jako třináctý nebo čtrnáctý útočník,“ vysvětloval Růžička. „Kvalita našich ofenzivních hráčů je velká, na všechny se nedostane. Honza teď nehrál dva zápasy kvůli bolavému kolenu. Chci ho využít, ale jsou tu i jiní, kteří hrají dobře jako Červenka a Olesz.“

V bráně nastoupí vítkovický objev Jakub Štěpánek, kterého bude jistit Lukáš Mensator. Ze zkušeného Martina Pruska je kvůli bolavým tříslům až trojka. Tady by podle dosavadního průběhu turnaje nemusel být problém.

„Kuba je zatím bezchybný,“ mínil třeba bývalý reprezentační kouč Alois Hadamczik.

Takhle loni vypadal klíčový okamžik čtvrtfinále: vítězný gól Weihandla
Česko - Švédsko

Švédské mužstvo nemá v kádru žádné slavné hráče. Hvězdný Alfredsson se omluvil kvůli bolavým zádům, jiní v zámoří stále bojují o Stanley Cup.

Ani v bráně není žádná celebrita, českým střelcům bude vzdorovat mladý Gustavsson z Färjestadu, který byl stejně jako Štěpánek ve svém klubu ještě před pár měsíci náhradníkem. Co je jisté: Utkání s Českem pro něj není nejdůležitějším zápasem těchto dnů.

 

„Má hodně vážně nemocnou maminku,“ vysvětloval švédský novinář Mattias Ek. „Je s vedením týmu domluvený, že pokud se jí přitíží, okamžitě jede za ní domů. Není divu. Tatínek mu zemřel už před třemi roky.“

Čtvrtfinále mezi Švédskem a Českem začíná dnes ve 20.15, přímým přenosem ho vysílá ČT2.

Vítěz se v semifinále utká s lepším z dvojice Kanada - Lotyšsko. Ve finále by pak narazil na lepšího z dvojice - Rusko - USA.

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní