Češi se převlékli. Mají nové dresy šmrnc?

30.04.2009 12:59

 

30. dubna 2009  6:24
Kloten (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Jen si vybavte olympijský triumf hokejistů v Naganu. Nikdo z těch nejveselejších vzpomínek nevymaže dres s obrovským černým nápisem CZECH na zádech.

NAGANO. Nezapomenutelné dresy, ve kterých tým vyhrál v roce 1998 nejslavnější zlato. Na snímku ho má na sobě Richard Šmehlík .

foto: Profimedia.cz

NAGANO. Nezapomenutelné dresy, ve kterých tým vyhrál v roce 1998 nejslavnější zlato. Na snímku ho má na sobě Richard Šmehlík .

Právě pro ten obrovský úspěch se i na trika z roku 1998 vzpomíná většinou nejraději. "Podle mého byly jasně nejhezčí, co reprezentace za poslední dobu měla," myslí si útočník Jakub Klepiš.

Jeho tým na letošním šampionátu skáče na led ve zbrusu nové kolekci, již si Češi vybrali pro roky 2009 a 2010 včetně olympiády. Proti loňsku působí moderněji, je na ní rozpoznatelná zámořská inspirace.

Tak schválně: Jak se bude jednou vzpomínat na ni? Jak se vám líbí už teď, před dohráním jejich prvního turnaje? "Abych řekl pravdu, podle mého už měl nároďák hezčí dresy," tvrdí třeba Klepiš. "Malinko jim v mých očích schází šmrnc. Není na nich nic překvapivého."

Česko. Hemský se raduje z gólu.

ŠVÝCARSKO. O současných dresech manažer Urban říká: "V jednoduchosti je síla."

Je to věc názoru. Reprezentační manažer Martin Urban, který se na výběru a designu podílel, naopak říká: "V jednoduchosti je síla." Detaily trik dolaďoval před rokem a půl na kongresu IIHF ve Vancouveru, dodavatele například přesvědčil, aby na bílých dresech zvýraznil červenou na úkor modré.

"Jsme země s velkou hokejovou tradicí, takže nechceme mít dresy úplně nové. Držíme se tradičnějších národních barev," vysvětluje.

Přišel rovněž s jinou podobou čísel na zádech. Jednak trval na tom, aby byla co největší. A taky si mezi dresy NHL vybíral nejvhodnější číselný font. "Nakonec jsem se nechal inspirovat Carolinou. Nebo Coloradem? Teď už přesně ani nevím. Ale vypadá to podle mě dobře."

Jaromír Jágr na mistrovství světa v Praze 2004

PRAHA. V těchto dresech bojoval český tým na MS 2004 v Praze.

Přestože IIHF i letos připustila užití historických retrodresů, které se představily na loňském šampionátu v Kanadě, Češi přijeli do Švýcarska jen se dvěma klasickými sadami – červenou a bílou. Retrodresy přijdou podle Urbana na řadu snad příští rok na mistrovství světa v Německu.

"Fajn, loni se mi to s nimi v Kanadě zamlouvalo," přiznává Klepiš. "Ale je pravda, že o dres samotný nakonec zas ani tak nejde. Hlavně, že je tam státní znak. Pro ten hrajeme."

Anketa

Vyberte nejhezčí dres českých hokejistů.

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní