Co ukázal hokejové reprezentaci brankářský „experiment Štěpánek“

09.05.2009 14:16

 

9. května 2009  13:49
Bern
(Od zvláštního zpravodaje MF DNES)
 Nad nikým jiným čeští fanoušci během mistrovství světa tolik nepřemýšleli. Nikoho jiného spoluhráči víc nehájili. To byl Jakub Štěpánek. Brankář, který na šampionátu (ne) obstál. Sami si vyberte, která z těch dvou možností platí.

Česko: Štěpánek zasahuje

foto: Reuters

Česko: Štěpánek zasahuje

Jedno se zdá jisté: o Štěpánkovi by se pochybovalo snad i v případě, pokud by vychytal světový titul. "Proč byl v bráně on a ne Mensator z Varů?" ptali by se nespokojenci dokola.

Nebylo lehké tomu uniknout. Snad i proto byl po prohraném čtvrtfinále tak sebekritický. A smutný. Asi nikdo z celého českého týmu nevypadal smutněji.

"Je to obrovské zklamání. Týmu jsem nepomohl," přiznal 22letý brankář. "Jestli jsem proti Švédům předvedl jeden větší zákrok, pak je to hodně."
Mluvil tichým nakřáplým hlasem, v hlavě se mu jako špatný film odvíjela situace při třetím gólu. Chvíli před ním se blýskl skvělým zákrokem proti Weinhandlovi. "Ouuuuu!" halekali obdivně diváci.

Bylo to stále jen 1:2 a Češi se natahovali po vyrovnání. Jenže pár vteřin poté za Štěpánka zapadlo lehké nahození Jönssona. Nečekaně, jako facka ze tmy. Bylo hotovo.

"Přede mnou jeden švédský hráč máchnul hokejkou. Nevím, asi mě to vylekalo nebo co. Puk mi prostě propadl," vybavoval si. "Tenhle gól musím vzít na sebe. Byla to moje chyba."

Takže to celé zkazil on?

Tak lehce se to dá vyslovit, přitom to není úplně pravda. Přestože byl ve čtvrtfinále daleko nervóznější než v předešlých zápasech a jistota z něj zrovna nesálala.

"Na brankáře jsme nevyhořeli," ubezpečoval kouč Vladimír Růžička.
"Kuba to ve Švýcarsku zvládl celkem dobře. Dokázal, že je dobrý brankář. Sázeli jsme na něj,může se vypracovat."

Kouč si vzal do hlavy, že ze Štěpánka udělá jedničku. Byl to risk Intuice.

Obvykle mu to sice vychází, tentokrát si však vyslechl svoje. Vždyť ještě pár dnů po extraligovém play-off se zdálo, že tenhle post nemůže minout karlovarského Lukáše Mensatora, jenž při něm tak zazářil.

Čerstvý šampion si však po finále proti Slavii vyžádal pár dnů na zotavenou a na libereckém turnaji mezitím zazářil Štěpánek.

"Tehdy to Mensator prováhal," tvrdil bývalý hokejista David Pospíšil. "Udělal zásadní chybu. Po titulu si měl vzít nanejvýš den volna, potom okamžitě vlítnout do turnaje. Tuhle možnost měl. V tu chvíli byl nejlepším brankářem republiky. Mohl se stát jasnou jedničkou."

Nestalo se.

Mensator tak zásadní část mistrovství světa proseděl jen na tribuně, dvojkou byl zkušenější Martin Prusek.  Štěpánek za celý turnaj ani jednou nevyhořel, byť ho v zápase s Kanadou Růžička nechal za stavu 0:3 vystřídat. I tak se domů vrací v rozpacích.

"Přesto podle mého obstál," přemítal Pospíšil. "Pokud jsme měli tak silný tým do útoku, pak jsme ve čtvrtek měli dát čtyři góly. Nedali. Kdepak, Kuba nic nepokazil. A že byl rozklepanější? Tím si holt projde každý. Možná je dobře, že si tím prošel zrovna teď. Je to vážně talentovaný kluk, jednou může vozit medaile ze šampionátů."

Ostatně proč by je vozit neměl? Brankářské vyzrání jej teprve čeká a nováčkovský křest už má za sebou. Příště bude otrkanější. Však stačil jeden turnaj a soupeři si ho už dobře všimli.

Zahraniční novináři se namládence věčně klopícího zrak udiveně ptali: "Tenhle kluk u vás vážně ještě před pár měsíci chytal druhou ligu? Tak to všechna čest."

Přijde vám tohle snad jako výtka?
 

Obstál Štěpánek jako jednička?


Tomáš Duba gólman Třince, juniorský mistr světa
Musím říct, že mě příjemně překvapil, chytal celkem klidně a jistě – klobouk dolů, že to v jeho věku takhle zvládl. A čtvrtfinále se Švédy? Byl to hodně těžký zápas, dostal jen tři góly a z toho jeden v oslabení tří proti pěti. Rozhodně si nemyslím, že jsme prohráli kvůli němu.


Jiří Králík bývalý reprezentační brankář
Ve skupině chytal parádně a taky mančaft výborně bránil. Ale čtvrtfinále mu nevyšlo, konkrétně všechny tři góly, co dostal. To je obecně problém brankáře, který chytá na prvním MS: psychická zátěž je velká a on nedělal optimální zákroky.


Robert Kysela bývalý reprezentační útočník
Podle mě vzhledem ke svému věku odvedl výborný výkon. Žádná z branek nepadá vyloženě na jeho vrub, vychytal zápasy s nulou. Ano, proti Švédsku mu sice šel úvodní gól na první tyč, ale bylo to po velkém kolotoči v přesilovce pět na tři.

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní