Čtyři využité přesilovky přinesly Švédům bronz

10.05.2009 19:09

 

Švédský hokejista Loui Eriksson (vlevo) oslavuje se spoluhráči úspěšnou trefu v duelu se Spojenými státy, v němž Tre Kronor vybojovali bronzové medaile. 
 

Švédský hokejista Loui Eriksson (vlevo) oslavuje se spoluhráči úspěšnou trefu v duelu se Spojenými státy, v němž Tre Kronor vybojovali bronzové medaile.
 

Bronz z hokejového mistrovství světa ve Švýcarsku patří Švédsku, které v Bernu v utkání o 3. místo díky čtyřem využitým přesilovkám porazilo v neděli USA 4:2 a po třech letech má ze šampionátu medaili. Američané ještě v úvodu poslední třetiny srovnali krok, otočit vývoj utkání ale nedokázali.

10. 5. 2009 18:30 BERN

Švédové mohli vést už ve 2. minutě, kdy Omark vybojoval za brankou puk a po jeho přihrávce se dostal do slibné střelecké pozice u tyčky Harju, Esche však se štěstím zasáhnul. Američané potom dokázali lépe bruslit, šli hladově za pukem a uplatnili rychlý přechod do útoku a při hře čtyř proti čtyřem se do sóla prosadil Ballard. Liv proti němu tváří v tvář obstál.

USA vyhrály první třetinu na střely 16:9, jenže neskórovaly ani ze tří přesilovek a na začátku druhého dějství se Staffordova střela otřela o tyčku. Špatné střídání soupeře pak mohl zužitkovat švédský útočník Huselius, v sólu však neprostrčil puk brankáři mezi betony.

On-line reportáž z utkání USA - Švédsko najdete zde.

Změna bezgólového skóre tak nastala až při Weinhandlově trestu za držení. Američanům stačilo jen devatenáct vteřin přesilovky, aby Liles nabil nejlepšímu střelci svého týmu Johnsonovi, který se trefil dělovkou z modré čáry. Švédská odpověď přišla rovněž v přesilovce, kdy Martensson našel skórujícího Erikssona.

Mužstvo USA vzápětí doplatilo na hodně přísné vyloučení Niskanena, při němž Hainsey vyhodil puk z ledové plochy a Švédové dvanáct vteřin stihli využít početní výhodu pět na tři a znovu u toho byl Martensson, jenž si po devíti asistencích připsal také svůj první gól na šampionátu.

Do třetí třetiny ale vletěl americký celek jako uragán a Pavelski nádherně projel celé kluziště a sólo zakončil precizní střelou pod horní tyčku. Švédové se vzpamatovali až v přesilovce, kdy jejich nejproduktivnější útočník Weinhandl nahrál na gól od modré střílejícímu Gunnarssonovi.

Americkou snahu o vyrovnání zkomplikovala dvě vyloučení v poslední minutě, přesto kouč Wilson sáhl po power play, ale ve čtyřech proti pěti jeho tým vteřinu před koncem do prázdné branky inkasoval.  

MS v hokeji - utkání o bronz
Švédsko - USA 4:2 (0:0, 2:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 34. Eriksson (Martensson, Weinhandl), 36. Martensson (Weinhandl, Eriksson), 49. Gunnarsson (Weinhandl), 60. Oduya (K. Jönsson) - 26. Johnson (Liles), 43. Pavelski. Rozhodčí: Kadyrov (Rus.), Reiber (Švýc.) - Kiča (Ukr.), Orelma (Fin.). Vyloučení: 8:11. Využití: 4:1. Diváci: 11 249.
Švédsko: Liv - Oduya, Tärnström, Magnus Johansson, Gunnarsson, K. Jönsson, Stralman, Akerman, Grossman - Nilson, Wallin, Huselius - Weinhandl, Martensson, Eriksson - Omark, Harju, Thörnberg - Berglund, Persson, Andersson. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.
USA: Esche - Hainsey, Suter, Johnson, Liles, Ballard, Niskanen, Bogosian - Okposo, Backes, Oshie - Pavelski, Higgins, Shannon - O'Sullivan, Brown, Blake - Stafford, Stempniak, C. Wilson - Foligno. Trenér: Ron Wilson.

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní