Doan má druhé zlato navzdory politikům

19.04.2009 11:33

 

Doan má druhé zlato navzdory politikům

velikost textu:
16. května 2007
Někteří kanadští politici možná odvrátili zrak. Shane Doan držel v pravé ruce pohár pro mistry světa, čelil spršce šampaňského a do kamery televize TSN vykládal, jak je hrdým kapitánem kanadských hokejistů. "Lidé si stejně budou myslet, co chtějí. Ale snad poznali, jaký doopravdy jsem. Vyhrát, zvlášť za takové situace, pro mě znamená moc," citovala jej kanadská agentura CP.

I v Moskvě jej pronásledovala téměř dva roky stará historie z utkání NHL. Kvůli ní po telefonu rozmlouval s premiérem Stephenem Harperem. Na dálku čelil tlaku některých kanadských politiků, které štvalo, že je kapitánem reprezentace.

On, jenž údajně sprostě vynadal frankofonním rozhodčím.

Ačkoli vyšetřování zámořské NHL takový prohřešek neprokázalo, už před olympiádou v Turíně se do Doana pustil někdejší ministr sportu. A letos politici zaútočili znovu. Hráče před nimi hájila trojice mužů z vedení kanadského hokeje.

"Nebyla to žádná legrace. Pak jste vděční za podporu," řekl Doan.

Přesto dal na mistrovství světa pět gólů, Bělorusku nastřílel tři během necelých sedmi minut.

"Když mluvíte o příkladném tahounství, on je jeho zosobněním," tvrdí útočník Justin Williams. Obránce Eric Brewer přidával: "Celá ta věc je od začátku směšná. Byla to naprostá ztráta času. Lidé by se měli starat o jiné věci."

Doan vyrůstal na ranči, jeho rodiče vedli křesťanský tábor. Sám tvrdí, že je oddaným křesťanem, vychovaným v úctě k ostatním. Na hokejky si píše verše z Bible, jeho největší zábavou je rodina. "Nikdy jsem ho neslyšel říct špatné slovo o komkoli," řekl Jeff Shumway z vedení Phoenixu, kde je Doan také kapitánem.

Kdysi se chtěl živit rodeem, ale teď má už druhé světové zlato. "Nechává doma čtyři děti, už toho má za sebou dost na to, aby mohl reprezentaci odmítnout. Ale neudělá to. Podle mě je to opravdový Kanaďan," uvedl kouč Andy Murray.

"A to céčko na dresu si zaslouží," dodal útočník Rick Nash.

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní