Finové na úvod nezaváhali a nad Norskem jasně vyhráli

26.04.2009 01:00

 

25. dubna 2009  18:43
Hokejisté Finska, největší soupeři českého týmu v základní skupině mistrovství světa, si v prvním zápase na turnaji snadno poradili s Norskem. O jasném vítězství 5:0 rozhodli už v první třetině.

Fin Mika Pyirala (uprostřed) se raduje se spoluhráči z gólu v síti Norska.

foto: Reuters

Fin Mika Pyirala (uprostřed) se raduje se spoluhráči z gólu v síti Norska.

 

 

Ke snadné výhře došli svěřenci kouče Jukky Jalonena i zásluhou výborné hry v početní výhodě, kterou dokázali z deseti případů využít hned čtyřikrát. Díky 30 úspěšným zákrokům si gólman Pekka Rinne připsal čisté konto.

Finové hned v úvodu naznačili, že nechtějí v severském derby ponechat nic náhodě, a Nummelin orazítkoval tyč. Poté měli sice šance i Norové, ale Rinne odolal bez úhony. Následně se již hrálo ve finské režii a od konce 14. minuty do první přestávky stihl tým Suomi třikrát skórovat. V početní výhodě se postupně prosadili Miettinen, Immonen a Kapanen, ten dokonce v přesilovce pět na tři

Favorit poté s přehledem a poklidem kontroloval průběh zápasu, navíc přidal další dva góly. Ve 35. minutě nejprve Pyörälä povedeným blafákem ošálil Grotnese a v úvodu závěrečné dvacetiminutovky využil další přesilovku Lehtonen.

Alespoň čestného úspěchu mohl v samostatném úniku v 57. minutě dosáhnout Bastiansen, ale minul a Rinne o nulu na kontě inkasovaných branek nepřišel. V nervózním závěru už gól nepadl. Norsko bude dalším soupeřem českých hokejistů na šampionátu.

NORSKO - FINSKO 0:5

Branky a nahrávky: 14. Miettinen (Hagman), 17. Immonen (Hyvönen, Koistinen), 20. Kapanen (Hagman), 35. Pyörälä (Pihlman), 45. M. Lehtonen (J. Ruutu). Rozhodčí: Baluška, Ország (oba SR) - Deďulja (Běl.), Winnekens (Něm.). Vyloučení: 10:7, navíc Niinimaa (Fin.) 10 min. Využití: 0:4. Diváci: 5269. Třetiny: 0:3, 0:1, 0:1.

Norsko: Grotnes - Trygg, Myrvold, Holos, Jakobsen, Kaunismäki, Bonsaksen, Lund - Skröder, Vikingstad, Thoresen - Holtet, Ask, Zuccarello Aasen - Hansen, Spets, Bastiansen - Röymark, Forsberg, Laumann Ylven - Lorentzen. Trenér: Roy Johansen.
Finsko: Rinne - Nummelin, M. Lehtonen, Koistinen, Salmela, Jaakola, Niinimaa - Hagman, Miettinen, N. Kapanen - Hyvönen, S. Kapanen, Immonen - Kerman, Pihlman, Hytönen - Santala, Pyörälä, J. Ruutu. Trenér: Jukka Jalonen.

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní