Gól Švédů na 2:2? Hnilička měl zůstat v brankovišti, říká Kučera

18.04.2009 14:47

 

Gól Švédů na 2:2? Hnilička měl zůstat v brankovišti, říká Kučera

velikost textu:
15. května 2008  12:32
Přesně tři minuty a 38 vteřin scházelo českým hokejistům, aby udrželi nadějný stav 2:1 ve čtvrtfinále se Švédskem. Nepovedlo se. "Bohužel Hnilička nezůstal v brankovišti, byl atakovaný a pak dostal gól," prohlásil mistr světa z roku 1996 Jiří Kučera, který jinak výkon gólmana i celého týmu navzdory prohře 2:3 v prodloužení pochválil.
 
"Je to smůla. Čtvrtfinále proti Švédsku bylo vyrovnané. Byly v něm pasáže, kdy mělo každé mužstvo navrch. Bohužel v závěru, kdy jsme měli my o trochu navrch, zvlášť po proměněném trestném střílení, Švédové tři a půl minuty před koncem vyrovnali.

Byla škoda, že Milan Hnilička nezůstal v brankovišti. To, že ho ten Švéd atakoval před brankovištěm, nebyl faul, naopak Hnilička byl rozhozenej, spadl na zem, pak se zvedl a v tom přišla gólová rána. Myslím, že kdyby zůstal v bráně, mohl puk v pohodě chytit. Ale to jsou ta kdyby.

Jinak ale Milan Hnilička chytal výborně. Gól, který jsme dostali v prodloužení, to byl dvakrát odražený puk, který původně mířil vedle. Ale co se dá dělat, je to sport a hrana úspěchu a neúspěchu je strašně tenká.

. známkujte

hokejisty za výkony na MS 2008

A o úspěchu bohužel mluvit nejde. Mistrovství světa je o čtvrtfinále. Když se nezvládne, je to neúspěch. Systém je tak nastavený, bohužel. Ale je pro všechny stejný. Švédové jsou šťastnější, postoupili.

Musíme si ale také přiznat, že Švédové tomu, aby postoupili, šli naproti. Mistrovství sice začali špatně, zvedli se až po zápase s Ruskem a ataku Murraye na Morozova. Tím se asi zdravě naštvali a od té doby se zlepšili, nebyli tak vlažní v osobních soubojích a přišly i výsledky.

Češi neměli ve čtvrtfinále ani tolik přesilovek. Oba týmy věděly, jak je utkání důležité, a hlídaly si to. Zbytečný byl akorát faul od Kohna v úvodu. Pak jsme sice dvě přesilovky měli, ale Lundqvist chytal opravdu výborně. Ne náhodou je považovaný za jednoho z nejlepších gólmanů v NHL.

Český tým nezanechal na mistrovství světa špatný dojem. Parádní byla zejména první pětka. Hlavně přesilovky měla výborné. Puk šel z hokejky na hokejku, byla otázka, jestli to bude gól, nebo ne. Ale každý v týmu plnil svou roli. Jenomže je to sport a všichni si teď budou pamatovat, že jsme prohráli ve čtvrtfinále se Švédskem.

Podruhé za sebou český hokej nepřešel do bojů o medaile, ale myslím, že o žádný ústup z předních pozic nejde. Je to – jak říkám – šest mužstev na čtyři místa. A to si ještě vezměte, že Slováci se do play-off nedostali vůbec.

A že se může zdát, že teď Češi neumí zahrát klíčové zápasy? Vždyť si vzpomeňte, jak probíhaly šampionáty ve zlaté éře. Třeba v roce 1999 byl tým krok od vyřazení a hrozilo, že se ani nedostane do play-off. A bylo z toho nakonec zlato. Hranice mezi úspěchem a neúspěchem je prostě strašně tenká.

To ale nic nemění na tom, že letošní mistrovství světa se bude navzdory některým povedeným zápasům hodnotit jako neúspěšné. Tak to prostě je."

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní