Hadamczik se během on-line rozhovoru nebál uznat chybu

19.04.2009 11:24

 

Hadamczik se během on-line rozhovoru nebál uznat chybu

velikost textu:
Doporučujeme 25. května 2008  16:00,  aktualizováno 26.5.  16:34
Co by udělal jinak, kdyby mohl vrátit čas? "Snad jedno, v prvním utkání proti Švédsku měl chytat Pinc," řekl trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik. Přestože pro šampionát v Kanadě poskládal mimořádně kvalitní tým, nepostoupil s ním přes čtvrtfinále. "Stále se s tím vyrovnávám," prohlásil.

Alois Hadamczik během on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz.

Alois Hadamczik během on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz.

Alois Hadamczik přijal pozvání k on-line rozhovoru až osm dní po skončení šampionátu. Turnaje, kde měl dostatečně kvalitní tým k tomu, aby získal medaili. Když se to nepovedlo, ihned oznámil, že u týmu končí.

Vypršela mu smlouva a o novou se ucházet nebude. "Nejde o motivaci, ale když nepostoupíte ze čtvrtfinále, tak musí být člověk soudný," odpověděl čtenáři, který se zajímal, proč u reprezentace nehodlá pokračovat.

Alois Hadamczik dorazil v pondělí do ostravské redakce MF DNES na čas a hodinu odpovídal na dotazy čtenářů. Nestihl všechny, během pár minut se jich objevilo více než sto.

 

Čtenáře zajímalo, proč na šampionátu v Kanadě nereprezentovali Milan Hejduk nebo Jaromír Jágr. U Hejduka to Hadamczik vysvětlil hráčovými vleklými problémy s koleny. A Jágr? "Mluvil jsem s ním při zápase v New Yorku. Tam mi sdělil, že reprezentovat nebude."

Jágr tak jenom potvrdil to, co oznámil po skončení olympijského turnaje v Turíně, kde řekl, že v reprezentaci končí.

Řada dalších otázek se týkala brankářů, jmenovitě Milana Hniličky. Jak trenér hodnotil jeho výkony na šampionátu? Zatímco v Kanadě gólmana hájil, v on-line rozhovoru napsal: "Průměr úspěšnosti 86,5% hovoří sám za sebe."

Přesto se ohradil vůči invektivám směřujícím na Hniličkovu adresu. "Můžete dle pravidel nominovat na post brankaře popelnici? Pokud ano, proč jste to neudělal?" ptal se jeden čtenář. Hadamczik zachoval nadhled a suše odvětil: "Trošku úcty by bylo na místě."

Dalším otázkám na Milana Hniličku se už vyhýbal, protože se opakovaly. Jenom připustil, že měl nechat v utkání osmifinálové skupiny proti Švédsku chytat Marka Pince. To vyhodnotil jako svou trenérskou chybu.

A další zaváhání? "Třeba to, že jsme neporazili Bělorusy, mohli jsme hrát čtvrtfinále se Švýcarskem. Nebo porazit Švédy a hrát o medaile. Toto je moje kompetence. Hledat chybu jinde by zavánělo alibismem," prohlásil.

A nebyla potíž už v tom, že se Milan Hnilička, který v ruské Ufě nechytal, objevil v nominaci? Máme přece další kvalitní brankáře: třeba Turka nebo Vokouna.

"Samozřejmě, Turek je vynikající gólman, každý rok jsem ho minimálně dvakrát oslovil. Roman už ale reprezentovat nebude, soustředí se na ligu v Budějovicích. Věřte tomu, že ho nešlo přemluvit. Vokouna jsem také oslovil, ale byl po operaci, a další z brankářů - Pavelec - nebyl uvolněn z farmy (hrála ve finále)."

Pak už byla pro kouče volba jasná. "S Hniličkou jsme za mého působení u národního týmu vyhráli dvě čtvrtfinále, kde chytal výborně, a proto měl mou důvěru. Ostatní gólmani jsou bez velkých zkušeností s mezinárodním hokejem, těžko najdete odvahu zařadit je do takových utkání," prohlásil Hadamczik.

Proč nadal šanci mladým? Ti pod Hadamczikovým vedením příležitost nedostali. "Určitě máme hodně talentovaných brankářů. Ovšem problém je, že předčasně odcházejí do zámoří. Mám na mysli Pöpperleho, Schwarze, Pavelce, Neuwirtha," sdělil kouč.

A co třeba hvězda extraligového play-off, karlovarský Lukáš Mensator? "Ten v loňské sezoně prošel zraněním a odchytal málo zápasů. Tím pádem nemohl ani dostat šanci v reprezentaci. Letos měl určitě dobrou sezonu, to však nestačí k tomu, abych ho upřednostnil před jinými brankáři," vysvětlil kouč.

Kromě otázek týkajících se reprezentace a mistrovství světa čelil Alois Hadamczik řadě dotazů na téma Vítkovic, které má převzít jako trenér a generální manažer. Hadamczik odpovídal zdrženlivě s tím, že jasno bude do konce týdne.

A přivede případně do Ostravy nějaké posily? Co třeba střelce Petra Sýkoru z Pardubic? "Sýkora přestoupil do Davosu," odvětil kouč pohotově. "To nemůžu potvrdit," reagoval na Hadamczikova slova překvapeně Zbyněk Kusý, generální manažer Pardubic. V příštích dnech se dozvíme, jaké měl Alois Hadamczik informace (více o Sýkorově možném odchodu z Pardubic čtěte ZDE).

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní