Hokejisté mají stříbro, na Švédy nestačili

19.04.2009 14:24

 

21. května 2006  21:31
 
(Od zvláštního zpravodaje iDNES) – Čeští hokejisté získali na šampionátu v Rize stříbrné medaile. Ve finálovém utkání nestačili na Švédy, kteří zvítězili lehce 4:0. Seveřané tak jako první tým v historii vyhráli v jedné sezoně olympijské hry i mistrovství světa. Češi po bronzu z Turína získali v lotyšské Rize stříbro.
 

Utkání jsme sledovali v podrobné on-line reportáži ZDE

Český tým přitom vstoupil do utkání, které sledovali rodinní příslušníci hráčů i premiér Paroubek, dobře. Po opatrném úvodu hráli přesilovku, ale žádnou nebezpečnou kombinaci při ní nevymysleli.

To Švédy první početní výhoda, když Hubáček hákoval Nylandera, nastartovala ke zlepšenému výkonu.

Známkujte výkon hokejistů ve finále

A také k první obrovské šanci. Samuelsson mohl z levého kruhu pro vhazování pálit do odkryté branky, ale puk se mu svezl a trefil přemísťujícího se Hniličku.

Češi rázem nestačili tempu Seveřanů a přišlo další varování. Karlsson prostřelil Hniličku, ale banku německý rozhodčí Schuetz neuznal kvůli přihrávce rukou.

Hadamczikovi svěřenci ohrožovali švédskou branku sporadicky, nevyužili ani druhou přesilovku. A naopak Švédové v první třetině dvakrát udeřili.

Kronwall vyjel po buly do střelecké pozice, vypálil a do odraženého puku mezi kruhy plácl Mattsson. Kotouč se přispěním teči Martina Richtra snesl vysokým obloučkem k pravé tyči Hniličkovy branky.

A za 37 vteřin bylo ještě hůř. To další Mattssonovu střelu tečoval před Hniličkou Emwall a puk se od pravého betonu českého gólmana odrazil do sítě.

Češi mohli odpovědět v závaru po Hejdově střele, poté od modré těsně minul Kaberle. Ale to už nic nezměnilo na tom, že úvodní třetina patřila Švédsku.

Seveřané náskok pojistili a kontrolovali

Do druhé nasadil kouč Hadamczik náhradníka Jaroslava Bednáře. Mimo hru zůstal Rolínek.

Hned v jejím úvodu mohli Češi snížit v přesilovce, ale Výborný ani Erat se neprosadili, navíc Hlinka pokazil rozehrávku a Michálek musel nedovoleně zabrzdit Zetterberga.

Při následné hře čtyři na čtyři přišel třetí švédský úder. Nylander udělal dlouhý oblouk ve středním pásmu, načasoval přihrávku na Kronwalla, jenž při nájezdu zprava zvolil účinnou zbraň, kličku do bekhendu – 0:3.

Zlatý sen se začal povážlivě vzdalovat. Obzvlášť, když Češi nestačili na soupeře bruslařsky, kombinačně ani v osobních soubojích. Nic nevymysleli ani v přesilovkách. Naopak soupeř byl v početní výhodě nebezpečnější, navíc si po Plekancově faulu zahráli pět na tři a Jörgen Jönsson přidal po kombinaci se Samuelssonem a Nylanderem čtvrtou branku.

Do třetí třetiny kouč Hadamczik zcela proházel sestavu, ale ani poté se herní projev týmu nezměnil. Naopak Bäckströmovi chybělo jen pár centimetrů, aby po Hniličkově zaváhání a objetí branky přidal pátý gól.

Seveřané bez vážnějších potíží kontrolovali výrazný náskok a české hokejisty do tlaku nepouštěli, naopak využívali každé příležitosti k rychlé protiakci. Gólman Holmqvist působil spolehlivě, efektním zákrokem lapačkou zneškodnil i pěknou Balaštíkovu střelu.

Švédsko vyhrálo finálový duel 4:0, po triumfu na olympijských hrách v Turíně vyhrálo i šampionát v Rize a potvrdilo svou nadvládu nad světovým hokejem. Česko získalo poprvé ve své samostatné historii stříbro, a rozšířilo tak svoji bilanci pěti zlatých tří bronzových medailí z mistrovství světa.

Hokejové MS - finále:
Česko - Švédsko 0:4 (0:2, 0:2, 0:0)
Branky a nahrávky:
15. Mattsson (Kronwall, A. Karlsson), 16. Emvall (Mattsson, A. Karlsson), 25. Kronwall (Nylander, R. Sundin), 38. J. Jönsson (Samuelsson, Nylander). Rozhodčí: Schütz (Něm.) - Novák (SR), Oskirko (Rus.). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 9365.

Česko: Hnilička - Z. Michálek, T. Kaberle, Krajíček, Hejda, Richter, Škoula - Erat, Výborný, Hlaváč - Tenkrát, Štefan, Bulis - Balaštík, J. Hlinka, Hubáček - Irgl, Plekanec, Rolínek (21. Bednář). Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
Švédsko: J. Holmqvist - Magnus Johansson, R. Sundin, Kronwall, K. Jönsson, Timander, Hallberg - Bäckström, Zetterberg, Franzén - Samuelsson, Nylander, J. Jönsson - Mattson, A. Karlsson, Emvall - Martensson, Nordquist, J. Lundqvist. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní