Hokejisté na olympiádě končí, nedokázali dát Finům ani gól

25.02.2010 20:46

Zase ve čtvrtfinále. Od roku 2007 neprošla hokejová reprezentace přes bránu vedoucí ke čtyřem nejlepším týmům na velkém turnaji. Po posledních třech šampionátech neuspěli ani na olympiádě ve Vancouveru, svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky prohráli s Finskem 0:2. Ačkoliv byli po většinu zápasu lepší, soupeři stačil k výhře vítězný gól Hagmana šest minut před koncem. Po trápení s Lotyšskem tak následoval pro český hokej další šok.

25. 2. 2010 03:39 - 25. 2. 2010 06:19 Aktualizováno PRAHA-tv

Na české střídačce nechyběl Jaromír Jágr, jenž nedohrál předchozí utkání s Lotyšskem, Finové se naopak museli obejít bez potrestaného Pitkänena a do zápasu vstoupili jen se šesti obránci. Soupeř začal lépe, Vokoun nejprve skvěle zasáhl proti Jokinenovi, Polák pak jen za cenu faulu zastavil rozjetého Selänneho.

Další minuty patřily českému týmu. Jágr se pokoušel zasunout puk zblízka, Kiprusoff pak skvěle zasáhl proti střele Eliáše z pravé strany. Plekanec zase už téměř z úhlu nahodil puk na finskou branku od levého mantinelu a Kiprusoff kotouč neudržel v lapačce, situaci zachránili obránci soupeře. 

 

 

Ve druhé třetině se znovu ukázal agilní Krejčí, po jeho střele bekhendem ještě marně dorážel Fleischmann. Na druhé straně dvakrát zahrozil Selänne, Vokoun se blýskl i proti rychlé akci dvojice Kapanen, Miettinen. V polovině zápasu mohli zase udeřit Češi - Plekanec vypálil bekhendem, vyražený puk ale dojíždějící Eliáš netrefil.  

Po vyloučení Jokinena vyvinul český tým velký tlak před finskou brankou. Eliáš netrefil přihrávku od Jágra, tečovaná střela Kaberleho skončila nad. Na obranném valu soupeře si postupně vylámali zuby Fleischmann, Kubina i Krejčí. Neuspěl ani Jágr ve třetí části. Jeho první střela v dobré pozici trefila obránce, do dráhy dorážky, která by mířila na odkrytou branku, mu pak obětavě skočil Lydman.

Jaromír Jágr (vlevo) se snaží překonat finského brankáře Miikku Kiprusoffa.

Jaromír Jágr (vlevo) se snaží překonat finského brankáře Miikku Kiprusoffa.foto: ČTK/AP/Gene J. Puskar

V 50. minutě jsme promarnili i úplně největší příležitost, kdy měla česká trojice dost času na akci proti dvěma osamoceným finským hráčům. Jágr posunul puk Plekancovi, který od levého mantinelu poslal lahůdkovou přihrávku před branku Eliášovi, ten však číhající u tyčky trefil jen boční konstrukci!

Zákonitě přišel trest. Erat putoval na trestnou lavici za zdržování a Finové šest minut před koncem zápasu udeřili. Niskala vystřelil od modré a pohotový Hagman stihl jeho ránu usměrnit za Vokounova záda. Český gólman poté ještě skvěle zastavil výpad Miettinena, ale jeho spoluhráči bušili do finského brankáře Kiprusoffa marně. Filppula naopak upravil do prázdné branky na konečných 2:0.  

 

ZOH 2010, lední hokej - čtvrtfinále:
Finsko - Česká republika 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 54. Hagman (Niskala), 59. Filppula (M. Koivu). Rozhodčí: O’Halloran, Watson (oba Kan.) - Sharrers (Kan.), Oskirko (Rus.).
Finsko: Kiprusoff - Salo, Timonen, Lepistö, Niskala, Kukkonen, Lydman - Selänne, S. Koivu, Lehtinen - T. Ruutu, M. Koivu, Filppula - Miettinen, N. Kapanen, Hagman - O. Jokinen, J. Ruutu, Peltonen. Trenéři: Jukka Jalonen, Timo Lehkonen a Risto Dufva.
ČR: Vokoun - Židlický, Kuba, Polák, T. Kaberle, Hejda, Kubina - Erat, Plekanec, Eliáš - Jágr, Čajánek, M. Michálek - Červenka, Krejčí, Fleischmann - Havlát, Vašíček, Rolinek. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

 

 

Výsledky osmifinále ZOH 2010:
Švýcarsko - Bělorusko 3:2 po SN
Kanada - Německo 8:2
Česko - Lotyšsko 3:2 v prodloužení
Slovensko - Norsko 4:3

 

 

Výsledky čtvrtfinále turnaje:
USA - Švýcarsko 2:0
Rusko - Kanada 3:7
Finsko - Česko 2:0
Švédsko - Slovensko 3:4
Program semifinále:
Pátek 26. února:
21:00 USA - Finsko
Sobota 27. února:
03:30 Kanada - Slovensko

 

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní