Hokejisté udolali Lotyše až v prodloužení, Jágr zápas nedohrál

24.02.2010 19:30

Neuvěřitelné trápení zažili čeští hokejisté v osmifinále olympijských her ve Vancouveru. Lotyšsko, které porazili už v základní skupině, nejprve načali dvěma góly během prvních dvanácti minut, ale houževnatý soupeř v poslední části dokázal vyrovnat. O postupu do čtvrtfinále s Finskem tak rozhodl až David Krejčí v 66. minutě prodloužení. Utkání nedohrál pro potíže s krční páteří Jaromír Jágr.

24. 2. 2010 03:38 - 24. 2. 2010 06:38 Aktualizováno PRAHA-tv

Martin Havlát byl sice po nevýrazných výkonech sesazen z prvního útoku českého týmu, ale proti Lotyšům byl u první branky zápasu. Po jeho přihrávce pálil v přesilovce od modré Kuba, puk se zastavil o hradbu těl před brankou, kde se nejrychleji zorientoval Rolinek a poprvé překonal brankáře Masalskise. 

Ve dvanácté minutě už to bylo o dvě branky. Krejčí poslal ideální přihrávku před branku najetému Fleischmannovi, který se trefil přesně k tyčce. Lotyši se před českou branku dostávali jen výjimečně a když, tak stejně Vokouna příliš nezaměstnali. Střelu Daugavinše vyrazil ramenem a Sprukts pálil mimo. 

 

Hokej on-line na Sport.cz:
ZOH 2010: Česko - Lotyšssko

 

V úvodu druhé části hrál český tým téměř minutové oslabení ve třech a Vokoun skvěle zasáhl u levé tyčky při dorážce Cipulise. Jeho spoluhráči poté stejně jako v předchozím vzájemném utkání poněkud polevili v tempu, a českého gólmana prověřili ještě Rekis a Darzinš. Paradoxně při dalším oslabení jsme ale měli další šanci. Masalskis špatně rozehrál a Vašíček při střele na opuštěnou bránu trefil tyčku.

Brzy ale lotyšský gólman ukázal, že umí i chytat. Nejprve vystavil "semafor" jedovce Rolinka z levé strany, vzápětí si poradil i s průnikem Havláta a tečí Eliáše. Dělovka Plekance do oblasti krku pak Masalskisem sice trochu otřásla, ne však dalšími lotyšskými hráči, jež dále zatápěli před Vokounem.  

To už na české střídačce chyběl Jágr, jenž ze zápasu odstoupil pro bolesti krční páteře. Na vlastní oči tak neviděl, jak brankáři na obou stranách předváděli neobyčejné zákroky. Masalskis fantasticky pochytal několik šancí po sobě, Vokoun zase úžasně zlikvidoval příležitost osamoceného Redlihse.

V 53. minutě se Lotyšům nápor vyplatil a český gólman už byl bezmocný. Niživijs poslal puk na branku od pravého mantinelu a Polák neuhlídal Cipulise, jenž zaslouženě snížil na rozdíl jediného gólu. Jenže to ještě nebylo všechno - tři minuty před koncem nepokryl Kuba volného Cipulise a ten z dorážky před brankou vyrovnal.

Z prodloužení uběhlo pět minut a deset vteřin, když Fleischmann přenechal puk Krejčímu, který si najel mezi kruhy a trefil se přesně mezi betony lotyšského gólmana.      

 

ZOH 2010 - osmifinále:
Česká republika - Lotyšsko 3:2 v prodloužení (2:0, 0:0, 0:2 - 1:0)
Branky a nahrávky: 6. Rolinek (Kuba, Havlát), 12. Fleischmann (Krejčí, Červenka), 66. Krejčí (Fleischmann) - 53. Cipulis (Niživijs, K. Redlihs), 57. M. Redlihs (Berzinš, Darzinš). Rozhodčí: McCreary (Kan.), Rieber (Švýc.) - Novák (SR), Winnekens (Něm.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0.
ČR: Vokoun - Židlický, Kuba, Polák, T. Kaberle, Hejda, Kubina, Z. Michálek, Blaťák - Erat, Plekanec, Eliáš - Jágr, Čajánek, M. Michálek - Červenka, Krejčí, Fleischmann - Havlát, Vašíček, Rolinek. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.   
Lotyšsko: Masalskis - K. Redlihs, Skrastinš, Rekis, Pujacs, Bartulis, Sotnieks, Lavinš - Ankipans, Sprukts, Karsums - Cipulis, Vasiljevs, Niživijs - M. Redlihs, Berzinš, Darzinš - Širokovs, Meija, Daugavinš. Trenér: Olegs Znaroks.

 

 

Výsledky osmifinále ZOH 2010:
Švýcarsko - Bělorusko 3:2 po SN
Kanada - Německo 8:2
Česko - Lotyšsko 3:2 v prodloužení
Slovensko - Norsko 4:3
 

 

 

Program čtvrtfinále turnaje:
Středa 24. února:
21:00 USA - Švýcarsko ON-LINE
 
Čtvrtek 25. února:
01:30 Rusko - Kanada ON-LINE
04:00 Finsko - Česko
 
ON-LINE
06:00 Švédsko - Slovensko ON-LINE
Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní