Kanada rozdrtila Slováky, Bělorusko je v osmifinále

29.04.2009 19:48

 

 
28. dubna 2009  18:45,  aktualizováno 23:39
Na mistrovství světa jsou hokejisté Kanady ve skvělé formě. Ve třetím utkání skupiny A rozdrtili Slovensko 7:3. Čtyřmi asistencemi se podílel na výhře útočník Marty St. Louis. Souboj o postup zvládli lépe hokejisté Běloruska, kteří porazili Maďarsko 3:1. Maďaři dlouho drželi vyrovnaný stav, Bělorusové o vítězství rozhodli až v závěru, když se trefil Ugarov.

RADOST. Hokejisté Kanady přehráli v pohodě Slovensko a plným počtem bodů postoupili do osmifinále.

foto: Reuters

RADOST. Hokejisté Kanady přehráli v pohodě Slovensko a plným počtem bodů postoupili do osmifinále.

 

 

Kanada vysoko porazila Slovensko

Kanaďané vedli na začátku třetí třetiny již 7:1, až poté Slováci dvěma góly hrozivě vypadající skóre alespoň trochu zkorigovali. Velký večer dnes opět prožil kanadský útočník Martin St. Louis, jenž si připsal čtyři asistence.

Ještě o něco lépe si vedl zadák Shea Weber, který nasbíral také čtyři body za gól a tři přihrávky. Zámořský tým od začátku potvrzoval roli favorita a neměl se svým soupeřem slitování především v přesilových hrách, z nichž skóroval celkem pětkrát.

Slovenské odhodlání otupil již v páté minutě při vyloučení Valábika Roy.

Vzápětí hrála Kanada 81 vteřin v pěti proti třem, na gól z hole Doana však vyslancům kolébky hokeje stačilo jen 43 sekund. Třetí branku přidal ještě do přestávky opět z přesilovky Spezza.

Kanada - Slovensko: Mela před brankou.Další zprávy ze slovenského týmu

Podrobné a aktuální informace o slovenské hokejové reprezentaci najdete také na serveru hokej.sme.sk

Náznak slovenské naděje přinesla rána Surového na začátku 27. minuty, jenže o chvilku později kontroval čtvrtým gólem White. Přestože byl slovenský tým postupně střelecky aktivnější a na gólmana Rolosona vyslal za celý zápas celkem 37 ran oproti kanadským 24 pokusům, Kanada ukázala skvělou produktivitu.

V 34. minutě měla na 68 vteřin k dispozici opět přesilovku pět na tři a už za devět sekund pálil přesně Weber. Do branky místo Haláka nastoupil Lašák, jehož však již po minutě a 23 vteřinách překonal v pokračující klasické přesilovce Stamkos.

Když v úvodu třetího dějství zvýšil na 7:1 Spezza, nad Slováky se vznášela hrozba debaklu. Soupeř se však již poté s gólovou produkcí spokojil, a tak mohli skóre zkorigovat dvěma přesilovkovými brankami Hossy a Graňáka.

Oba soupeři se v osmifinálové skupině F uktájí s českým týmem.

Kanada - Slovensko 7:3

Branky a nahrávky: 5. Roy (St. Louis, Weber), 7. Doan (St. Louis, Heatley), 17. Spezza (Weber, Heatley), 30. White (Stamkos, St. Louis), 34. Weber (St. Louis), 36. Stamkos (Lombardi, Weber), 43. Spezza (Lombardi) - 27. Surový (Ölvecký), 56. Marcel Hossa (Mikúš, Ružička), 59. Graňák (Nagy, Radivojevič). Rozhodčí: Sterns (USA), Vinnerborg (Švéd.) - Blümel (ČR), Wehrli (Švýc.). Vyloučení: 12:10. Využití: 5:2. Diváci: 6300. Třetiny: 3:0, 3:1, 1:2

Kanada: Roloson - Hamhuis, Weber, Doughty, Phillips, Schenn, White, Kwiatkowski - Heatley, Spezza, Roy - Doan, Stamkos, St. Louis - Horcoff, Fisher, Lombardi - Armstrong, Neal. Trenér: Lindy Ruff.

Slovensko: Halák (34. Lašák) - Sekera, Obšut, Baranka, Smrek, Valábik, Graňák, Vydarený - Bartovič, Handzuš, Bartečko - Marcel Hossa, Štefanka, Ružička - Nagy, Radivojevič, Rastislav Pavlikovský - Bicek, Ölvecký, Surový - Mikúš. Trenér: Ján Filc.

Bělorusko postoupilo do osmfinále

Tým Běloruska bude v osmfinálové skupině F hrát i s Českem. Maďarsko bude hrát o udržení v elitní skupině mistrovství světa.

Favorizovaní Bělorusové začali zápas nejlépe, jak jen mohli. Na začátku třetí minuty při přesilovce po vyloučení Széliga sice ještě Antoněnka vychytal gólman Szuper, ale o minutu později byl již na konci perfektní souhry Kaljužnyj a poslal svůj tým do vedení.

Těsným vedením Běloruska také skončila i přes několik velkých šancí Maďarů první třetina.

Houževnatí Maďaři však stejně jako ve vstupním duelu proti Slovensku nesložili zbraně a poněkud vlažný přístup svého soupeře dokázali potrestat v 26. minutě, kdy vyrovnal Peterdi.

Bělorusové sice přidali, byli střelecky výrazně aktivnější, ale na vedoucí branku si museli počkat až do samého závěru zápasu.

V polovině 55. minuty dostal puk rozjetý Ugarov, prohnal se podél hrazení okolo dvou maďarských zadáků a poté, co se natlačil před Szupera, překonal ho bekhendovým blafákem.

Bělorusko si mohlo hodně oddechnout. Maďarsko se sice ještě pokusilo o zvrat hrou bez brankáře, místo vyrovnání však inkasovalo potřetí z hole Grabovského

MaďaRsko - Bělorusko 1:3

Branky a nahrávky: 26. Peterdi (Ladányi, M. Vas) - 4. Kaljužnyj (Antoněnko, Salej), 55. Ugarov (Kaljužnyj), 60. Grabovskij (Kaljužnyj, Salej). Rozhodčí: Hansen (Nor.), Kurmann (Švýc.) - Bouguin (Fr.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 5:1. Využití: 0:1. Diváci: 4710. Třetiny: 0:1, 1:0, 0:2

Maďarsko: Szuper - Svasznek, Šille, Horváth, Tokaji, Szélig, Ennaffati, Kangyal, Ondrejčík - Palkovics, Fekete, J. Vas - M. Vas, Ladányi, Peterdi - Kovács, Jánosi, Vasjunin - Majoross, Holéczy. Trenér: Pat Cortina.

Bělorusko: Mezin - Rjadinskij, Salej, Denisov, Baško, Usenko, Kosťjučenok, Antonov - Michalev, Kolcov, Čupris - Ugarov, Kaljužnyj, Grabovskij - Antoněnko, Stas, Děmagin - Kulakov, Kovyršin. Trenér: Glen Hanlon.

Tabulka

    Z V VP PP P S B
1. Kanada 3 3 0 0 0 22:4 9
2. Bělorusko 3 1 1 0 1 6:8 5
3. Slovensko 3 1 0 1 1 8:12 4
4. Maďarsko 3 0 0 0 3 4:16 0
 
Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní