Překvapení. Hokejisté USA postoupili přes Finsko do semifinále

06.05.2009 22:41

 

6. května 2009  20:11,  aktualizováno 22:41
Tohle se nečekalo. Ve druhém středečním čtvrtfinále mistovství světa ve Švýcarsku porazili Američané hokejisty Finska 3:2. O vítězství rozhodl rychlý obrat v polovině zápasu. USA daly tři góly za 5 minut. Ten rozdílový vstřelil obránce Ryan Suter.

VYHRÁLI. Američtí hokejisté převýšili finského soupeře tak, jako brankář Esche útončík Komarova.f

 

VYHRÁLI. Američtí hokejisté převýšili finského soupeře tak, jako brankář Esche útončík Komarova.

Finsko - USA: Finští reprezentanti (zleva) Janne Ninimaa, Pekka Rinne, Mika Pyorala a Američan Dustin Brown. Finsko - USA: Finský brankář Pekka Rinne a americký útočník T. J. Oshie.Finsko - USA:  Američan Dustin Brown (vlevo) před fisnkým gólmanem Pekkou Rinnem.Finsko - USA:  Ron Hainsey (vlevo) se snaží zastavit finského útočníka Lea Komarova.

 

Finové se s turnajem loučí. Američané nastoupí v pátek do semifinále proti Rusku. USA mohou bojovat o mediale po pěti letech. Naposledy přešly přes čtvrtfinále v Praze, když porazily domácí tým.

Finové vstoupili do zápasu aktivněji, jenže všechny jejich pokusy o vedoucí branku zlikvidoval gólman Esche. Američané se vážněji osmělili až v deváté minutě, ale ani Higgins proti Rinnemu neuspěl. Seveřané poté i zásluhou přesilovek pokračovali v náporu, celkově v první třetině přestříleli soupeře poměrem 20:7, i přesto však zůstal stav bezbrankový.

Důležitým okamžikem se ukázalo vyloučení Higginse z konce úvodního dějství, neboť v dohrávané přesilovce poslal Finy do vedení Niko Kapanen.

Finsko - USA: Americký reprezentant T.J. Oshie střílí gól, vpravo je finský brankář Pekka Rinne

Následovala další početní výhoda týmu Suomi, ovšem bez gólového trestu a sérii přesilovek poté měli k dispozici Američané. Před polovinou základní hrací doby hráli dokonce pět na tři po dobu 83 vteřin. Přestože tuto výhodu nevyužili, dvě sekundy po návratu prvního hříšníka Hyvönena na led vyrovnal po přesné kombinaci Brown.

Přesně o 100 vteřin později se Američané radovali znovu. Po chybě Finů v útočném pásmu jeli v málo vídaném přečíslení čtyř na jednoho, které po rychlé předávce puku přesně zakončil Oshie.

Za dvě minuty navíc přidal třetí gól úspěšnou dorážkou Suter a s Finy to vypadlo velmi zle, což také vycítila jejich lavička a kouč Jalonen si vyžádal oddechový čas. Úspěch se záhy dostavil. Immonen trefil ve 38. minutě Escheho do masky a puk do prázdné branky ihned dorazil Hyvönen.

 

Utkání jsme sledovali v on-line reportáži

 

V první polovině závěrečné dvacetiminutovky mohli Američané hned několikrát odskočit zpět na dvoubrankový rozdíl, ale Rinne držel šance svého týmu.

Jedinečnou příležitost na vyrovnání měl v 50. minutě Hagman, kdy střílel z brankoviště nad Escheho levý beton, ale gólman Američanů pohotově máchl lapačkou a uhájil tak vedení.

Finové se snažili stupňovat tlak, ale jejich hra se s rychle ubíhajícím časem měnila spíše v křeč. Necelé tři minuty před koncem mohl definitivně rozhodnout Backes, který zblokoval střelu ve vlastním obranném pásmu a uháněl sám na Rinneho, ale neuspěl.

Finové se v závěrečné snaze o vyrovnání při hře bez brankáře do nadějné pozice nedostali a bronzové medaile z loňska neobhájí.

Finsko - USA 2:3

Branky a nahrávky: 21. N. Kapanen (Hagman, Miettinen), 38. Hyvönen (Immonen) - 31. Brown (Suter, Hainsey), 33. Oshie (Backes, Okposo), 35. Suter (Blake, C. Wilson). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Reiber (Švýc.) - Blümel (ČR), De Haan (Kan.). Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Diváci: 9334. Třetiny: 0:0, 2:3, 0:0

Finsko: Rinne - M. Lehtonen, Kukkonen, Niskala, Salmela, Jaakola, Niinimaa - Miettinen, N. Kapanen, Hagman - Pihlman, Immonen, S. Kapanen - Hyvönen, Pyörälä, Hytönen - Santala, Komarov, J. Ruutu. Trenér: Jukka Jalonen.

USA: Esche - Hainsey, Suter, Johnson, Liles, Ballard, Niskanen, Bogosian - Brown, Backes, Blake - O´Sullivan, Okposo, Oshie - Pavelski, Higgins, Shannon - Stafford, Stempniak, C. Wilson - Foligno. Trenér: Ron Wilson.

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní