Reprezentace našla obránce, na kterém bude stavět, říká Řezníček

26.04.2009 12:47

 

 
26. dubna 2009  12:14
Složit kvalitní obranu, to byl před mistrovstvím světa největší rébus pro trenéra hokejové reprezentace Vladimíra Růžičku. Zdá se však, že se mu rodí jedna nová hvězda. Alespoň to tvrdí Josef Řezníček, bývalý dlouholetý extraligový zadák, který letos v Karlových Varech ukončil kariéru.

Roman Polákfoto: ČTK

Roman Polák

Kdo jí je? Roman Polák, dvaadvacetiletý mladík, který národní tým doplnil na poslední chvíli poté, co jeho St. Louis vypadlo v zámořské NHL hned v 1. kole play-off.

"Musím ho vyzdvihnout, jeho výkon se mi moc líbil," poznamenal Řezníček, který první zápas českého mužstva na šampionátu proti Dánsku sledoval přímo v klotenské aréně.

"Upoutal mě jistotou, pohybem po hřišti, nebál se zaútočit, vysprintovat s pukem. Má v sobě prvky moderního obránce. Podle toho, co jsem viděl, je to hráč, na kterém v budoucnu může reprezentace stavět," vysekl mu Polákovi poklonu.

Sám ho přitom podobně jako většina českých fanoušků dosud v životě neviděl hrát. "Znal jsem ho jenom jako jméno z NHL," přiznal Řezníček. "Ale včera hrál výborně." To je dobrá zpráva, protože obrana byla společně s obsazením brankářského postu všeobecně považovaná za největší slabinu českého týmu.

Karlovy Vary: obránce Josef Řezníček slaví v šatně"S Dánskem ji ze začátku trvalo, než se dostala do tempa, v úvodu byl její výkon trochu tužší," všiml si i Řezníček. "Trenéři nasazovali kluky na přeskáčku, různě je protáčeli. Třeba Ondra Němec hrál jednou nalevo, pak napravo. Postupně se ale všechno ustálilo a obrana pracovala velice dobře."

"A líbil se mi i výkon gólmana Štěpánka. V televizi to možná vypadalo, že neměl tolik práce, ale Dánové měli v přesilovkách poměrně slušné šance, a on to všechno pochytal. Musel jsem uznat, že působil jistě," tvrdí třiačtyřicetiletý extraligový rekordman.

"Líbilo se mi také, jak rychle dokázal podávat puky obráncům. Nebál se s kotoučem pracovat, což je velké plus. Byl zaslouženě zvolený nejlepším hráčem utkání. Vychytal nulu, prožil skvělou premiéru na mistrovství světa."

Jágr s Hemským si sedli

Před šampionátem se spekulovalo, jak se bude dařit Aleši Hemskému na pozici centra a jak bude fungovat jeho spolupráce s Jaromírem Jágrem a Petrem Čajánkem. Výsledek? "Díval jsem se na ně se zaujetím," říká Řezníček.

"Na to, že byl Jarda Jágr nemocný, hrál velice dobře. Úsporně, byl tam, kde měl být. Jako správný lídr na správných místech, což prokázal i produktivitou. A Hemský? Ten se jeho hře přizpůsobil hodně rychle. Aleš je skvěle technicky vybavený a předvedl několik věcí, které jsou pro něj typické. Hezky se na to kouká."

Dá se však podle zápasu s průměrným Dánskem odhadnout skutečná síla českého týmu?

"Síla v něm je. V kádru jsou samí skvělí hokejisté. Máme velice dobrý útok, řekl bych, že je až excelentní. Je samozřejmě otázkou, jak to bude vypadat v zápasech s těžkými soupeři, kdy půjde o všechno. Hlavně pokud o taktickou stránku. Ale myslím, že mužstvo je složené velice dobře," uzavřel Řezníček.

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní