Rozhodly výkony brankářů a Jágr, který je jen jeden, shodli se experti

19.02.2010 14:39

 

Jaromír Jágr děkuje po zápase se Slováky Tomáši Vokounovi.

Jaromír Jágr děkuje po zápase se Slováky Tomáši Vokounovi.
foto: Hans Deryk, Reuters

 

Rozhodly výkony brankářů a Jágr, který je jen jeden, shodli se experti

Excelentní výkon Tomáše Vokouna, který v interním souboji brankářů předčil svého slovenského protějška Haláka, a osoba Jaromíra Jágra rozhodly podle expertů oslovených redakcí Sport.cz úvodní zápas českého hokejového týmu na olympijských hrách proti svému bývalému federálnímu partnerovi. „Z našeho výkonu mám opravdu dobrý pocit, vstup se povedl,“ liboval si Josef Augusta.

18. 2. 2010 19:19 PRAHA

Kvalita zápasu a výkon Růžičkových svěřenců hokejové internacionály nadchly. „Úroveň utkání byla fantastická. Hrálo se ve vynikajícím tempu, o což se přičinili i Slováci,“ říkal pro Sport.cz Pavel Richter, majitel stříbrné olympijské medaile z roku 1984 v Sarajevu. Ve druhé třetině se Češi za nerozhodného stavu dostávali pod tlak soupeře, právě v těchto momentech se ale projevil rozdíl ve výkonech brankářů.

Rozdíl mezi gólmany byl podstatný

„Výkon Tomáše Vokouna musím vyzvednout, chytal fantasticky. Haláka v interním souboji jednoznačně předčil. Náš třetí gól jde na Halákův vrub,“ chválil Richter výkon české brankářské jedničky. „Rozdíl mezi oběma gólmany byl podstatný,“ souhlasil i Josef Augusta. „Halák působil nervózně, byl daleko slabší. Puky mu vypadávaly, většinou je jen vyrážel před sebe. Naopak Tomáš to svým výkonem ulehčil i obráncům. Třicet čtyři úspěšných zásahů hovoří za všechno,“ doplnil Augusta, který v roce 1976 získal na olympiádě v Innsbrucku stříbro.

A právě v prostřední části, kdy Vokoun svému týmu dodával jistými zákroky sebevědomí, přišly velké chvíle Jaromíra Jágra. Nejprve z rychlého protiútoku, když předtím Hossa nastřelil tyčku, našel skulinu mezi Halákovými betony a zaznamenal vítězný gól, v samém závěru druhé třetiny pak navíc připravil branku pro Plekance. „To byly další klíčové situace. Jágr je prostě jenom jeden. My ho máme, Slováci ne,“ vyzdvihl Richter výkon české hvězdy.

Proti střele Jaromíra Jágra neměl slovenský brankář Jaroslav Halák šanci. Proti střele Jaromíra Jágra neměl slovenský brankář Jaroslav Halák šanci. foto: ČTK/Roman Vondrouš

Na kladenského odchovance se přitom Slováci před zápasem pečlivě připravovali. Jeho výjimečných schopností si dobře uvědomovali, proto si ho co možná nejčastěji měl všímat statný obránce Zdeno Chára. Marně. Jágr posbíral dva body, přestože na ledě nestrávil tolik času, jak býval v minulosti zvyklý. „Jágr má prostě kvalitu. O jeho stráveném čase na ledě bych tolik nemluvil. Ví, na co má, už mu není dvacet. A hlavně si dobře uvědomuje, že to může být jeho poslední olympiáda. V Kanadě, kde je jeho jméno obrovským pojmem, se chce předvést,“ uvažuje Augusta.

„Když dostane Jágr puk, těžko mu ho někdo vezme. Z devadesáti pěti procent jsou jeho akce zakončeny střelou,“ říká Vladimír Martinec. Toho ani nepřekvapilo, jak hladce si kladenský odchovanec poradil s přechodem na užší kluziště. „V NHL strávil spoustu let, to se nedá zapomenout. Problém by spíš mohl nastat v opačném případě.“

Úspěšný vstup do turnaje podle expertů národní tým uklidní, solidní výkon mu navíc přidá na sebevědomí. „Samozřejmě to pomůže. Zápas se Slováky jsme měli pod kontrolou, celou dobu jsme tahali za delší konec. Hráli jsme nátlakově, aktivní hrou jsme je přinutili dělat chyby už v obranném pásmu. Prostě jsme byli jednoznačně lepší,“ nebojí se říct Martinec. „Proti Lotyšům, které ale nesmíme v žádném případě podcenit, by se nám pod dojmem výhry mělo hrát lehčeji,“ souhlasí i Richter.

Jaromír Jágr byl jednou z hvězd utkání se Slováky. Jaromír Jágr byl jednou z hvězd utkání se Slováky. foto: ČTK/AP/Julie Jacobson

Augustu navíc těší, že se potvrdilo, že tým je dobře složený a hráči si navzájem sedli. „Trenéři sestavu vybírali zodpovědně. Vsadili na hráče, kteří bez řečí přijmou roli týmových hráčů, což je moc důležité. Hráči nesmějí žárlit, že zrovna oni nedali gól. Naopak musí dál pracovat pro mužstvo. Nepotřebujeme v týmu deset Jágrů nebo Eliášů, stačí jeden. A myslím, že v rozhodujících zápasech by tohle mohlo v našem mužstvu fungovat,“ předpovídá bývalý trenér, kterému se třikrát podařilo vyhrát světový šampionát.

Slovákům chybí nastupující generace

Zatímco v českém táboře panuje spokojenost, Slováci musejí být rozmrzelí. A Augusta tvrdí, že jejich šance na úspěch proti svému západnímu sousedovi byly minimální už před samotným začátkem. „Slováci mají sice silné mužstvo, ale tihle hráči Čechy nikdy neporazili. Zdravé sebevědomí bylo vždycky na naší straně.“ Rozhodnutí kouče Filce vsadit pro olympijský turnaj na sice zkušené, nýbrž přestárlé mužstvo, komentovat nechce. „Je to jeho věc, ale je pravda, že moc dobrých mladých hráčů k dispozici nemá.“

Podobný problém řešilo v minulých letech i Česko. Zlatá generace postupně odešla do hokejového důchodu a mladíci pro vrcholnou úroveň ještě nedozráli. „Jenže Růža mladé vyzkoušel na mistrovství a teď je správně vzal na olympiádu. To je ten podstatný rozdíl mezi námi a Slovenskem. Oni nemají hráče jako jsou Fleischmann, Krejčí nebo Plekanec. A kdo by před dvěma lety řekl, že na olympiádu pojede i Červenka?“ ptá se na závěr Augusta.

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní