Rusové vyhráli i potřetí, proti Švýcarsku se ale pořádně nadřeli

28.04.2009 19:52

 28. dubna 2009  16:01,  aktualizováno 18:46

Obhájci titulu z Ruska slaví na hokejovém mistrovství světa třetí výhru, proti Švýcarům ale museli bojovat do posledních vteřin. K vítězství 4:2 nad reprezentací hostitelské země vedl až třígólový obrat ze druhé a třetí části hry. Rusové beze ztráty bodu opanovali základní skupinu B, Švýcaři jsou druzí.

Rusko-Švýcarsko: Vitalij Aťujošov(vpravo) a Alexej Morozov

foto: Reuters

Rusko-Švýcarsko: Vitalij Aťujošov(vpravo) a Alexej Morozov

Rusko-Švýcarsko: Thomas Ziegler(vlevo) a Konstantin GorovikovRusko-Švýcarsko: Vitalij Aťujošov(vpravo) a Alexej MorozovRusko-Švýcarsko: Švýcaři se radují z gólu.Rusko-Švýcarsko: Ryan Gardner dává gól.Prohlédni fotky

 

Třetího postupujícího do osmifinálové fáze určí večerní duel Německo - Francie.

Rusové předvedli vynikající nástup: již v čase 2:19 přihrál Kovalčuk bekovi Aťjušovovi a ten zacílil přesně k levé Gerberově tyči.

Jenže v deváté minutě přišlo první vyloučení zápasu a potrestaného Frolova vrátil po minutě do hry Gardner. Od té chvíle na ledě existovalo prakticky pouze jediné mužstvo a k nadšení vyprodané haly to byli Švýcaři.

Podráždění Rusové si čím dál více vypomáhali fauly, a přestože jich ještě několik zůstalo nepotrestaných, při přesilovce a zároveň další signalizované početní výhodě našel Streit v 18. minutě Plüsse, kterému stačilo trefit prázdnou branku.

V závěru mohli být Rusové rádi, že neinkasovali potřetí a třetina, v níž prohráli na střely 4:13, neskončila z jejich pohledu hůře než stavem 1:2.

V prostředním dějství však Rusové opět přidali a dočkali se i vyrovnání, když povedenou individuální akci Zinovjeva těsně před polovinou zápasu zakončil kanonýr Kovalčuk střelou pod horní tyčku.

 

V závěru druhé třetiny se mohl v krátkém sledu změnit stav na obou stranách, oba gólmani však se štěstím odolali.

V třetí dvacetiminutovce Rusové ještě vystupňovali tlak a za svou snahu byli také odměněni vedoucí brankou, kterou vstřelil po kombinaci s Kovalčukem Morozov.

V samém závěru to Švýcaři zkusili bez brankáře Gerbera, jenže chybovali na útočné modré čáře a Pěrežogin 15 vteřin před koncem zpečetil výhru Ruska. Domácí tak vyšli bodově naprázdno, přestože favorita přestříleli celkovým poměrem 39:24.

rusko - Švýcarsko 4:2

Branky a nahrávky: 3. Aťjušov (Kovalčuk, Grebeškov), 30. Kovalčuk (Zinovjev), 49. Morozov (Kovalčuk), 60. Pěrežogin - 10. Gardner (Rüthemann, Blindenbacher), 18. Plüss (Streit, Rüthemann). Rozhodčí: Šindler (ČR), Zalaski (Kan.) - Valach (SR), De Haan (Kan.). Vyloučení: 6:5. Využití: 0:2. Diváci: 11.479. Třetiny: 1:2, 1:0, 2:0.

Rusko: Bryzgalov - I. Nikulin, Proškin, Višněvskij, Tverdovskij, Kalinin, Aťjušov, Grebeškov - Morozov, Těreščenko, Kovalčuk - Pěrežogin, Zinovjev, Frolov - Radulov, Gorovikov, Saprykin - Kurjanov. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Švýcarsko: Gerber - Blindenbacher, Streit, Seger, Furrer, Du Bois, Bezina, Josi - Ziegler, Paterlini, Ambühl - Rüthemann, Plüss, Gardner - Déruns, Jeannin, Lemm - Sprunger, Wick, Sannitz - Romy. Trenér: Ralph Krueger.

Tabulka

    Z V VP PP P S B
1. Rusko 3 3 0 0 0 16:4 9
2. Švýcarsko 3 1 1 0 1 6:6 5
3. Německo 2 0 0 1 1 2:8 1
4. Francie 2 0 0 0 2 2:8 0
 
Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní