Slováci vydřeli výhru nad Maďarskem v poslední minutě, Kanada nezaváhala

24.04.2009 23:00

24. dubna 2009  18:51,  aktualizováno 23:18

Pouhých třináct vteřin scházelo nováčkovi hokejového mistrovství světa z Maďarska k senzačnímu bodu ze zápasu proti Slovensku. Favorit však díky trefě kapitána Luboše Bartečka přece jen zvítězil 4:3. Naopak Kanada vstoupila do bojů ve skupině A suverénně, ve švýcarském Klotenu přestřílela Bělorusko 6:1.
Slovensko - Maďarsko: radost slovenských hokejistů z rozhodující branky. Zleva Marcel Hossa, střelec Luboš Bartečko a Andrej Sekera.
 

Slovensko - Maďarsko 4:3

Maďarsko, které se do elitní skupiny vrací po 70 letech, v úvodu čelilo slovenskému tlaku. Už po 62 vteřinách se prosadil před brankou Nagy, ale sudí Šindler s Reiberem po poradě s videorozhodčím gól neuznali. Hned za 44 vteřin už se ale Slováci radovali, když po průniku po pravé straně skóroval Ružička.

Potom ale naráželi svěřenci trenéra Filce na gólmana Szupera. Maďary v úvodní části přestříleli v poměru 10:4, ale skóre nezvýšili. Gólman Székesfehérváru chytil lapačkou Bartečkův pokus.

 

V 23. minutě se dočkali gólové radosti Maďaři, když z levého kruhu pro vhazování prostřelil Staňu Holéczy. Bouřliví fanoušci Maďarů slavili i házením dělbuchů a v druhé třetině došlo i potyčce mezi fanoušky.

 

Gólman Szuper byl pak pro Slováky dlouho velkou překážkou. Nepřekonal jej ve velké šanci Mikúš, ale v 39. minutě přece vrátil vedení Slovensku Bartečko. Za 51 vteřin rozhodil gólmana Szupera souboj v jeho brankovišti a Hossa zvýšil.

Maďaři ale závěrečné třetině dokázali ztrátu smazat. V 43. minutě překonal Staňu bekhendem Peterdi a v 55. minutě zužitkoval tým kouče Cortiny svou jedinou přesilovku v utkání. Z dorážky se trefil Slovák s maďarským pasem Šille.

Slováci v utkání přestříleli soupeře v poměru 52:16 a ze závěrečného tlaku odvrátili hrozící bodovou ztrátu. Třináct vteřin před koncem dotlačil puk do branky Bartečko.

Branky a nahrávky: 2. Ružička (Graňák, Vydarený), 39. Bartečko (Marcel Hossa), 40. Marcel Hossa (Handzuš), 60. Bartečko (Marcel Hossa, Handzuš) - 23. Holéczy (Benk, Kangyal), 43. Peterdi (Ladányi, Tokaji), 55. Šille (Kovács). Rozhodčí: Reiber (Švýc.), Šindler - Blümel (oba ČR), Kicha (Ukr.). Vyloučení: 1:3. Využití: 0:1. Diváci: 4773. Třetiny: 1:0, 2:1, 1:2.

Slovensko: Staňa - Sekera, Obšut, Baranka, Smrek, Valábik, Graňák, Vydarený - Marcel Hossa, Handzuš, Bartečko - Radivojevič, Rastislav Pavlikovský, Nagy - Ružička, Ölvecký, Mikúš - Bicek, Surový, Bartovič. Trenér: Ján Filc.

Maďarsko: Szuper - Svasznek, Šille, Horváth, Tokaj, Szélig, Ennaffati, Kangyal, Ondrejčík - Palkovics, Fekete, Kovács - M. Vas, Ladányi, Peterdi - J. Vas, Jánosi, Vasjunin - Benk, Majoross, Holéczy. Trenér: Pat Cortina.

 

Bělorusko - Kanada 1:6

 

První trefy 73. mistrovství světa se fanoušci dočkali už po 65 vteřinách, když St. Louis uvolnil před brankou klubového spoluhráče Stamkose. Útočník Tampy Bay a jednička loňského draftu NHL zblízka otevřel i svůj účet na velké mezinárodní akci.

Bělorusové byli také nebezpeční, ale nevyužili nadějné přečíslení a v 15. minutě se opět radoval Stamkos se svými spoluhráči. Devatenáctiletý talent při Kosťjučenkově vyloučení úspěšně tečoval Doughtyho pokus.

Hvězda Běloruska Grabovskij sice v 19. minutě také dostal puk za brankovou čáru, ale finští sudí Partanen a Rönn se u videorozhodčího přesvědčili, že branka už byla posunutá. Hned na úvod druhé části trefil Heatley tyč, na druhé straně další možnosti Bělorusů promarnili Děmagin a Grabovskij, neuspěl ani zkušený kapitán Antoněnko.

Kanada se znovu rozstřílela v závěrečné třetině. Po kombinaci Neala a Hetleyho skóroval v 45. minutě Spezza, za 34 vteřin se Neal zapojil do další gólové akce, kterou zakončil Fisher. V 51. minutě zvýšil Heatley už na 5:0.

Rolosonovi vzápětí pokazil čisté konto volný Grabovskij, ale poslední slovo měl necelých šest minut před koncem opět Heatley, si dvěma góly a asistencí také vylepšil pozici historicky nejproduktivnějšího hráče své země.

Branky a nahrávky: 53. Grabovskij (Salej) - 2. Stamkos (St. Louis, Doan), 15. Stamkos (Doughty), 45. Spezza (Neal, Heatley), 47. Fisher (Neal), 51. Heatley (Roy, Spezza), 55. Heatley (Spezza). Rozhodčí: Partanen, Rönn - Orelma (všichni Fin.), Sabelström (Švéd.). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 5232. Třetiny: 0:2, 0:0, 1:4.

Bělorusko: Koval - Rjadinskij, Salej, Baško, Antonov, Usenko, Kosťjučenok - Michalev, Meleško, Čupris - Ugarov, Kaljužnyj, Grabovskij - Kovyršin, Kolcov, Děmagin - Antoněnko, Kulakov, Stas. Trenér: Glen Hanlon.

Kanada: Roloson - Hamhuis, Weber, Doughty, Phillips, Schenn, White - Heatley, Spezza, Roy - Doan, Stamkos, St. Louis - Upshall, Horcoff, Lombardi - Armstrong, Fisher, Neal. Trenér: Lindy Ruff.

Tabulka

    Z V VP PP P S B
1. Kanada 1 1 0 0 0 6:1 3
2. Slovensko 1 1 0 0 0 4:3 3
3. Maďarsko 1 0 0 0 1 3:4 0
4. Bělorusko 1 0 0 0 1 1:6 0
 
Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní