Smutné déjà vu proti Švédsku, hokejisté opět končí ve čtvrtfinále MS

07.05.2009 22:31

Po roce se smutný hokejový příběh opakuje - česká reprezentace končí své působení na mistrovství světa ve čtvrtfinále po porážce se Švédskem. A opět byl u toho i vítězný střelec z Quebeku Mattias Weinhandl, jenž otevřel skóre čtvrtečního zápasu. Jediným českým střelcem byl při konečném skóre 1:3 Petr Čajánek. Švédové nastoupí v pátečním semifinále MS proti Kanadě.

 

Zklamaní čeští reprezentanti po čtvrtfinálové prohře se Švédskem.

Zklamaní čeští reprezentanti po čtvrtfinálové prohře se Švédskem.
 


7. 5. 2009 22:31 BERN

Hned v úvodu zápasu Tärnström vyhodil puk a byl vyloučen za zdržování hry. Jenže při vlastní přesilovce jsme po chybě obrany málem sami inkasovali, Persson měl naštěstí špatnou mušku. V dalších minutách podržel v oslabení český tým Štěpánek, jenž ustál jak dělovky Johanssona a Stralmana, tak dokázal napravit i chybu Židlického, přes kterého se dostal ke střele Weinhandl. 

V závěru první třetiny se zase naskytly možnosti otevřít skóre ve prospěch české reprezentace. Jenže Jágr neměl po zaváhání Gustavssona za brankou komu přihrát, Kotalík v dobré šanci trefil gólmana a Židlickému před odkrytou brankou na poslední chvíli padl do střely jeden z obránců.

 

Od 23. minuty jsme hráli ve třech a Švédi si věděli rady. Po několika přihrávkách se puk dostal k Weinhandlovi a kat Čechů v loňském čtvrtfinále MS švihem z levého kruhu zavěsil. O tři minuty později mohlo být srovnáno, musel by ovšem Hemský před zcela odkrytou klecí dorazit puk do sítě. 

Gustavsson pak v oslabení postupně vychytal Eliáše i Židlického, zatímco na druhé straně předvedl první parádičku Omark - dostal se přes dva obránce, vybruslil zpoza branky a z otočky vystřelil mimo. Na konci druhé třetiny střílel v přesilovce Martensson, čeští obránci nechali před brankou dorážet Tärnströma a bylo to 2:0. 

Po dvou minutách třetí části mohl Jágr v přesilovce snížit, Gustavsson však jeho dorážku včas zastavil pravým betonem. O tři minuty později zase Eliáš trefil jen tyčku! Gól jsme dali až v nejméně očekávanou chvíli. Když hráli Švédové přesilovku pět na tři, dokázali ujet do brejku Rolinek s Čajánkem a druhý jmenovaný snížil.

Krátce poté mohli Češi sami udeřit v početní výhodě, po střele Židlického ale opět zazvonila tyčka! Na druhé straně Štěpánek se štěstím udržel střelu Nilsona. Tři minuty před koncem pak parádně zneškodnil únik dvojice Martensson, Weinhandl, nicméně po pár vteřinách kapituloval potřetí po střele Jönssona. 

Mistrovství světa 2009 - čtvrtfinále
Švédsko - Česko 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 24. Weinhandl (M. Johansson), 39. Tärnström (Martensson), 58. K. Jönsson - 49. Čajánek (Rolinek). Rozhodčí: Looker, Sterns (oba USA) - Orelma (Fin.), Feola (USA). Vyloučení: 11:11. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. 
Švédsko: Gustavsson - Oduya, Tärnström, M. Johansson, Gunnarsson, K. Jönsson, Stralman, Grossman, Akerman - R. Wallin, M. Nilson, Huselius - Martensson, L. Eriksson, Weinhandl - Thornberg, Omark, Harju - Berglund, J. Andersson, Persson. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.
ČR: Štěpánek - Židlický, Čáslava, Rachůnek, Blaťák, R. Polák, Němec - Hemský, Čajánek, Jágr - Eliáš, Plekanec, Michálek - Klepiš, Vašíček, Hlinka - Rolinek, Marek, Kotalík - Olesz. Trenér: Vladimír Růžička.

 

(zdroj : www.sport.cz/ms2009/cesky-tym)

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní