Vítězný gól Radulova zajistil Rusům pětadvacátý titul

10.05.2009 23:03

 

 

Hokejisté Ruska získali už pětadvacátý titul mistrů světa, když v nedělním finále v Bernu nedovolili Kanadě, aby jim oplatila loňskou porážku z boje o zlato v Quebeku. Zámořský výběr sice vedl, ale soupeř záhy v přesilovce vyrovnal a vítězný gól vstřelil ve druhé třetině Radulov.

 

Alexander Radulov (vpravo) oslavuje gól ve finálovém duelu MS s Kanadou. 

Alexander Radulov (vpravo) oslavuje gól ve finálovém duelu MS s Kanadou.

10. 5. 2009 23:03 BERN/PRAHA

„Zopakovat prvenství na šampionátu dokázala sborná naposledy v roce 1990 právě tady v Bernu a co jsem tehdy zažil jako hráč, mohu si letos užít jako trenér,“ mínil kouč na celém letošním šampionátu neporažených Rusů Vjačeslav Bykov. Ve finále postrádal zraněné útočníky Žerděva i Zaripova, navíc mužstvo rozhořčila krádež Zinovjevových hodinek ze šatny během ranního rozbruslení před finále.

Kanaďané pro boj o zlato porušili pravidelnou rotaci gólmanů a nechali chytat téměř 40letého Rolosona, jenž skvěle zvládl semifinále se Švédy a hned při úvodní přesilovce soupeře v bitvě o titul pochytal šance Frolova i Perežogina. Jeho zámořští spoluhráči, kteří o víkendu v rámci přípravy na finále stihli patřičně medializovanou koupel v Thunském jezeře, udeřili z první vážnější akce.

 

Jen sedm vteřin po vypršení svého trestu se kapitán Doan dostal k odraženému puku a pohotovou bekhendovou přihrávkou ho naservíroval před téměř prázdnou branku Spezzovi. Repríza finále z Quebeku, které z kanadské sestavy zažilo 6 hráčů a z ruské dokonce jedenáct, měla ale brzy zpět nerozhodné skóre. Při druhé přesilovce Saprykin totiž tečoval do sítě střelu Aťušova od modré.

V hledišti zcela zaplněné haly měli navrch příznivci sborné, které ale Kanada hodně toužila oplatit loňskou finálovou porážku. Stále víc se tlačila před branku, jenže narážela na dobře fungující obranu, která ji nepouštěla do přečíslení a Bryzgalov většinu střel soupeře velmi dobře viděl. Na druhé straně měl Rolosona v prostředním dějství pouhé čtyři zásahy, jenže kapituloval ve 35. minutě, kdy Radulov dokázal oklamat bránící protihráče a odvážný průnik zakončil gólovou střelou na jeho vyrážečku.

Odpověď měl během přesilovky ještě ve druhé třetině na holi Stamkos, ruský gólman proti však němu předvedl skvělý zákrok. Podobně se blýsknul i v závěru při šancích Lombardiho i Heatleyho, které korunovaly rostoucí tlak zámořského mužstva. Kanada sice přestřílela soupeře 38:18, jenže gólově tu herní aktivitu nevyjádřila. Minutu před koncem sáhli Kanaďané k power play, ale ani Doan a Spezza puk do branky nedotlačili.

Finále bylo i soubojem o krále hokejové historie, obě země usilovaly o svou 25. zlatou medaili z mistrovství světa a radovat se z ní nakonec mohli Rusové. „Měli jsme velikou touhu vrátit Rusům porážku z Quebeku a zajistit titul zemi, kde se hokej narodil, jenže jsme neproměnili šance,“ litoval útočník Derek Roy.

MS v hokeji - finále
Rusko - Kanada 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 13. Saprykin (Aťjušov, Kalinin), 35. Radulov (Gorovikov, Saprykin) - 6. Spezza (Doan, S. Weber). Rozhodčí: Ország (SR), Rönn (Fin.) - Blümel (ČR), Feola (USA). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 11.454.
Rusko: Bryzgalov - I. Nikulin, Proškin, Višněvskij, Tverdovskij, Kalinin, Aťjušov, Kornějev, Grebeškov - Morozov, Těreščenko, Kovalčuk - Pěrežogin, Zinovjev, Frolov - Radulov, Gorovikov, Saprykin - Mozjakin, Kurjanov. Trenér: Vjačeslav Bykov.
Kanada: Roloson - S. Weber, Hamhuis, Doughty, Vlasic, Phillips, Coburn - Horcoff, Fisher, Zajac - St. Louis, Stamkos, Roy - Heatley, Spezza, Doan - Lombardi, Armstrong, Upshall. Trenér: Lindy Ruff.

Šampionát v číslech
Konečné pořadí: 1. Rusko, 2. Kanada, 3. Švédsko, 4. USA, 5. Finsko, 6. Česko, 7. Lotyšsko, 8. Bělorusko, 9. Švýcarsko, 10. Slovensko, 11. Norsko, 12. Francie, 13. Dánsko, 14. Rakousko, 15. Německo, 16. Maďarsko.
Branky: 7 – Spezza, Stamkos (oba Kan.), N. Kapanen (Fin.), 6 – Heatley (Kan.), 5 – Kovalčuk (Rus.), Weinhandl (Švéd.), Johnson (USA), Čajánek (ČR).
Kanadské bodování: St. Louis (Kan.) 15 (4+11), Kovalčuk 14 (5+9), Weinhandl 12 (5+7), Spezza a Stamkos oba 11 (7+4), Weber (Kan.) 11 (4+7), N. Kapanen 10 (7+3), Heatley 10 (6+4), Čajánek 10 (5+5), Radulov (Rus.) 10 (4+6), Omark 10 (2+8), Martensson (oba Švéd.) 10 (1+9), Jágr 9 (3+6),...Hemský 6 (2+4), Klepiš 5 (1+4), Blaťák (všichni ČR) 4 (3+1).
Brankáři: Mason (Kan.) 1,00 průměr obdržených branek /1 utkání s čistým kontem, Mezin (Běl.) 1,72/0, Rinne (Fin.) 1,93/1, Bryzgalov (Rus.) 2,08/1, Štěpánek (ČR) 2,12/2, Roloson (Kan.) 2,17/0, Úspěšnost zásahů: Mason 96,49%, Mezin 94,77, Roloson 93,04, Bryzgalov 92,93, Masalskis (Lot.) 92,83,...Štěpánek 90,74.
All Star: Mezin (Běl.) – Jönnson (Švéd.), Weber – St. Louis, Stamkos, Kovalčuk. Nejlepší hráči podle direktoriátu - brankář: Mezin, obránce: Weber, útočník: Kovalčuk, nejužitečnější hráč: Kovalčuk

Zpět
PRODEJ A VÝMĚNA AUTOGRAMŮ a ostatní